U trendu

BELEX indeksi u plusu, trgovanje depresivno

BEOGRAD – Nijedna kompanija čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi nije danas stigla ni blizu sedmocifrenog prometa, a BELEX indeksi su, ipak, trgovanje završili na pozitivnoj teritoriji.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 2,6 miliona dinara (22,5 hiljada evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, popeo se za 0,1 odsto na 699,87 poena, a BELEXlajn je praktično mirovao na 1.518,27 poena.

Najveći promet, od nepunih 0,4 miliona dinara, registrovao je proizvođač i distributer tehničkih gasova Mešer Tehnogas, po nepromenjenoj prosečnoj ceni od 11.000 dinara.

Energoprojekt holding se takođe zadržao na ranijem cenovnom nivou od 630 dinara, uz realizaciju od 0,3 miliona dinara, a u približno istom iznosu je istrgovana i Naftna industrija Srbije, po ceni od 684 dinara, istoj kao na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Akcije preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu „Hempro“ iz Beograda su mirovale na nivou od 510 dinara, a isprometovane su za 0,1 milion dinara.

I vodoprivredno preduzeće „Dunav“ iz Bačke Palanke nije danas beležilo cenovna pomeranja, zadržavši se na nivou od 10.000 dinara, uz realizaciju u iznosu od 0,1 milion dinara.

Najveći dobitnik je bilo „Dunav osiguranje“, s rastom cene od 2,5 procenata na 1.282 dinara, uz zanemarljiv promet.

Prioritetne akcije Komercijalne banke su s padom od 5,6 odsto na 660 dinara bile na čelu liste gubitnika, uz simbolično trgovanje, dok su obične akcije te bankarske kuće ojačale za gotovo 1,0 procenat na 2.207 dinara, a registrovale su neveliki promet.

Prvog trgovačkog dana u nedelji, u „crvenom“ se našao i Aerodrom „Nikola Tesla“ skliznuvši za 0,1 posto na 1.121 dinar, uz zanemarljivu realizaciju.

Na MTP tržištu su solidne rezultate imali „Čoka duvanska industrija“, koja je istrgovana za više od 0,6 miliona dinara uz pad cene od 0,1 odsto na 9.990 dinara, kao i beogradsko preduzeće „Goša montaža“, čiji je promet iznosio gotovo 0,6 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 1.700 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali sa udelom od 17,12 odsto, i to u kupovini sa 34,19 procenta, dok su u prodaji bili uzdržani.

Na Berzi danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim hartijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar