U trendu

Ben David: SRB poboljsala mere na suzbijanju pranja novca

BEOGRAD – Amasadorka Švedske u Beogradu Anika Ben David, rekla je danas da je Srbija od kako se od početka 2020. godine sprovodi projekat o suzbijanju pranja novca i korupcije u našoj zemlji, poboljšala mere u suzbijanju pranja novca i približila se ugovorenim standardima sa EU.

Projekat „Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji“ počeo je 1. januara 2020. godine u vreme pandemije, a njegova implementacija u Srbiji trajaće 36 meseci, rečeno je na konferenciji u Palati Srbije.

Ambasadorka je navela i da se više od 80 odsto kriminalnih grupa u Evropi infiltrira u legalni ekonomski sistem, a da se 60 odsto njih bavi korupcijom.

Ben David je izrazila zadovoljstvo što se projekat realizovao u Srbiji uprkos pandemiji ali je ukazala da su nove okolnosti života umnogome doprinele da korupcija i kriminal unaprede svoje polje delovanje.

„Kriminalne grupe postale su u vreme pandemije još mobilnije, a nadležni organi za suzbijanje korupcije, pranja novca i finansiranje terorizma moraju da se tome prilagode i urade sve kako bi se postojeći negativni trendovi suzbili“, kazala je ambasadorka.

Dodala je da je ovaj projekat dobar način da se Srbija priključi zemljama EU u borbi protiv organizovanog kriminala i pranja novca, koji predstavljaju ozbiljnu pretnju vladavini prava i demokratiji u svetu.

Ben David je navela da kriminalne grupe ugrožavaju ekonomiju, društvo, privredu i političku stabilnost, kako u Srbiji, tako i u čitavom svetu.

Prema njenim rečima, cilj projekta je da se unapredi i osnaži sudski sistem kako bi se pospešilo oduzimanje imovine stečene kriminalnim delima i na minimum sveo organizovani kriminal vezan za zloupotrebu novca u Srbiji.

Poručila je da je za suzbijanje kriminala potrebno u kontinuitetu razvijati nove strategije zbog pojave novih rizika.

Objasnila je da promene i inovativnosti treba sprovoditi u suđenjima i krivičnim gonjenjima, kako bi se dostigla zrelost vladavine prava, kao osnovnog načela demokratije.

Takođe, amasadorka je rekla i da je ova oblast jedna od prioriteta Švedske i najavila da će specijalni izaslanici za borbu protiv pranja novca iz njene zemlje, uskoro posetiti Srbiju, radi razmene iskustava i usklađivanja našek zakonodavnog okvira sa pravnim tekovinama zemalja članica EU.

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Ministarstva Finansija Željko Radovanović rekao je da je Srbija pokazala otvorenost i spremnost za formiranje delotvornog sistema protiv pranja novca i korupcije.

Istakao je da je Srbija prva zemlja u regionu koja je regulisala oblast digitalne imovine.

„Usvojili smo nekoliko sistemskih zakona i nekoliko desetina sistemskih podakata, smernica i uputstava. Uveli smo sistem licenciranja za revizore i računivođe i oformili nove institucije ka što je Uprava za igre na sreću. Uspostavili smo resgistar stvarnoh vlasnika, kao i registar doznaka i sefova“, naveo je Radovanović.

Dodao je da je u Srbiji sprovedena i dodatna specijalizacija policijskih i tužilačkih jedinica radi suzbijanja organizovanog kriminala.

Ocenio je da su svi planovi Srbije u ovom domenu zasnovani na realnom i održivom osnovu.

Podsetio je da je vlada Srbije u septembru prošle godine usvojila treću po redu Procenu rizika od pranja novca, kao i Procenu rizika od finansiranja terorizma.

„Metodologija Svaeta Evrope za procenu rizika u oblasti digitalne imovine prvi put je primenjena u našoj zemlji i naše iskustvo će biti dragoceno i jedinstveno za sve zemlje koje se odluče na taj korak u regionu“, kazao je Radovanović.

Naglasio je da vlada Srbije ima izuzetnu saradnju u ovom domenu sa privatnim sektorom u zemlji, ali i sa međunarodnim partnerima.

Zahvalio se na saradnji institucijama evropskih država, ambasadi SAD-a, misiji OEBS-a i Kraljevini Švetške, što su kroz ovaj projekat podržale da se unapredi sistem za suzbijanje organizovanog kriminala u Srbiji.

„Vlada Srbije je 17. marta usvojila dvogodišnji Akcioni plan koji se odnosi na usvajanje svih preporuka FATF i MANIVAL-a, a poseban akcenat je na aktivnostima koje se tiču delotvornosti sistema“, kazao je Radovanović.

Najavio je da ocna delotvorosti našeg sistema od strane MANIVAL-a tek predstoji i ukazao da se na nacionalnom nivou tome treba posvetiti posebna pažnja, kako bi Srbija razumela rizike sa kojima je suočena i kako bi institucije primenjivale sve raspoložive mere za umanjenje tih rizika.

Projekat je finansirala Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a sprovodi ga Savet Evrope, kako bi se unapredio sistem za suzbijanje pranja novca u Srbiji, a naš zakonodavni okvir u tom domenu uskladio sa pravnim tekovinama EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.