U trendu

Benedikt: EU spremna da finansira ekološke projekte u Boru

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je danas u Boru da postoji mogućnost finansiranja nekog ekološkog projekta u ovom gradu iz fonda EU.

Benedikt, koji je danas bio u poseti Boru i Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor, precizirao je da je cilj njegove posete „sagledavanje uticaja poslovanja RTB-a Bor na životnu sredinu“.

„Upravo pripremamo program koji je ove godine usmeren ka ekonomskom osnaživanju manje razvijenih regiona. Samim tim borski region je interesantan i ovde smo da vidimo da li postoje mogućnosti za finansiranje nekog ekološkog projekta“, kazao je Benedikt u razgovoru sa poslovodstvom RTB-a.

On je rekao da Evropska unija generalno nije zainteresovana za poslovanje firmi u Srbiji, ali da su zato njene interesne sfere region, ljudi ili zaposleni u ovom regionu i ekologija.

„RTB Bor je veliki i važan kompleks za ceo ovaj region i zbog toga sam došao da na licu mesta vidim i uverim se u to kako on radi. Tim pre što, kako čujem iz najrazličitijih izvora, neke stvari počinju da se pomeraju nabolje, a i sam premijer (Aleksanadar) Vučić često pominje RTB Bor“, dodao je Benedikt.

On je istakao da Evropska unija svake godine izdvoji oko 200 miliona evra za Srbiju, a reč je o bespovratnim sredstvima, grantovima za projekte iz najrazličitijih oblasti, te da je životna sredina vrlo značajan aspekt.

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski rekao je da je u Boru jedino nerešeno ekološko pitanje – rekultivacija velikih deponija jalovine i flotacijskih jalovišta.

„Sada, kada u Boru više nema dima i zagadjenja sumpor-dioksidom, kada više nijedna kap vode ne odlazi u vodotokove, jer se recirkulacijom sve vraća u proces, ostalo je nerešeno samo istorijsko nasledje, odnosno rekultivacija velikih deponija rudničke jalovine i flotacijskih jalovišta“, kazao je Spaskovski.

On je podsetio da je svojevremeno Svetska banka odobrila Vladi Srbije kredit od 40 miliona evra za sanaciju istorijskog nasledja u Boru, ali da taj novac iz nekog razloga nije iskorišćen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.