najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Benzin u Kuvajtu poskupeo na 0,49 evra za litar

Glavna vest u medijima Kuvajta danas je povećanje cene benzina, prvo posle nekoliko godina, jer su svi susedi te zemlje Zaliva to učinili da bi dopunili budžete oštećene padom cena nafte u svetu.

Vlada Kuvajta je saopštila u ponedeljak da će benzin “premijum” od 1. septembra biti skuplji za čak 83 odsto. Nova cena litra tog benzina je 0,165 kuvajtskih dinara (0,49 evra).

Najjeftinija vrsta, običan benzin, poskupeće za 41 odsto, na 0,25 evra za litar, a benzin srednje oktanske vrednosti za 61 procenat, na 0,31 evro za litar.

Bahren, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su ranije već povećali cene benzina jer je cena sirove nafte bila opala na oko 40 dolara za barel.

Cene benzina u naftom bogatom Kuvajtu su decenijama subvencionisane što njegovi stanovnici smatraju svojim nacionalnim pravom, te je za njih poskupljenje znak ozbiljnih finansijskih teškoća tog emirata.

Medjunarodni monetarni fond je nedavno procenio da Vlada Kuvajta iz budžeta subvencionira energente i usluge vodovoda sa 2,3 mlijarde kuvajtskih dinara (6,8 milijardi evra) godišnje.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike