U trendu

Beograd: Potpisani ugovori za podsticaje u pčelarstvu

BEOGRAD – Sekretar za privredu Milinko Veličković potpisao je danas u zgradi Gradske uprave ugovore o dodeli finansijskih sredstava u oblasti pčelarstva sa 347 korisnika.

Subvencije se dodeljuju za podršku i podsticaje u pčelarstvu, za nabavku košnica i opreme za proizvodnju meda, a za ovu namenu opredeljeno je blizu 20 miliona dinara.

Na ovaj konkurs pristiglo je 418 prijava, tako da je 80 odsto korisnika i dobilo podsticajna sredstva. Uslovi konkursa nisu bili teški, neophodno je bilo da je registrovano porodično poljoprivredno gazdinstvo, a prednost su imali oni koji se bave organskom proizvodnjom, kao i podnosioci prijava mlađi od 40 godina, naveo je Veličković.

Prema njegovim rečima, preneo je Beoinfo, ove godine subvenciju je dobio i jedini prijavlheni korisnik koji se bavi organskom proizvodnjom meda.

Veličković je podsetio da se podsticaji u pčelarstvu dodeljuju od 2015. godine kada je ovu subvenciju dobilo 68 korisnika u iznosu od blizu dva miliona dinara, 2016. godine taj iznos bio je povećan na šest miliona dinara, 2017. na blizu osam miliona dinara, dok je za ovu godinu obezbeđeno 20 miliona dinara.

Kako je naveo, Grad Beograd je u ovoj godini za podsticaje u polkoprivredi budžetom predvideo 180 miliona dinara za četiri javna poziva.

Do sada su završeni javni pozivi za nabavku mehanizacije, stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar