U trendu

Beograd: Predstavljen plan razvoja saobraćajne infrastrukture do 2033.

Razvoj plana saobraćajne infrastrukture Beograda do 2033. koji obuhvata nove lnije BG voza, izgradnju metroa kao i i dva tunela, od kojih jednog ispod centra grada, predstavljen je danas u Starom dvoru.

Master plan saobraćajne infrastrukture Beograda – „Smart plan 2021/2027/2033“ predstavio je gradonačenik Siniša Mali istakavši da je tim dokumentom predvidjena i izgradnja mosta preko Ada Huje.

Mali je rekao da tu spada i kompletan završetak obilaznice oko Beograda, probijanje Topčiderskog tunela, kao i izgradnja nove autobuske stanice na Novom Beogradu, a koja bi trebala da počne da se radi do kraja godine.

On je istakao da će realizacija planiranog doprineti i razvoju sada nerazvijenih delova Beograda poput Makiškog polja ali i da će doneti nizu ubrzanja u saobraćaju, manjem broju automobila u centru kao i do bolje ekološke situacije.

Prema njegovim rečima, saobraćaj BG voza će biti kompatibilan s trasama metroa koji će, kako je sada planirano, takodje imati dve linije.

On je naveo i da će metro, kako je planirano saobraćati na linijama od Makiškog polje, preko centra grada pa do Karaburme i Mirijeva kao i na liniji od Zemuna, preko Starog Grada pa do Ustaničke ulice na Voždovcu.

„BG voz će predstavljazi teški šinski saobraća a metro laki“, rekao je Mali istakavši da će biti iskorišteni i postojeći saobraćajni kapaciteti u gradu kako bi sve funkcionisalo na najbolji način.

Najavio je i da će biti probijen tunel kroz Topčider koji će taj deo Beograda spojiti sa Autokomandom dok će drugi tunel počinjati na Savskom pristaništu kod Ekonomskog fakulteta a zavšavati se u Bulevaru Despota Stefana.

Rekao je da će realizaciju tog plana doprineti razvoju i drugih delova Beograda, poput bloka 18 A preko puta Beogarada na vodi i Luke Beograda.

Gradonačelnik je rekao i da realizacija master plana podrazumeva i izgradnju novog Savskog mosta, koji će, kako je rekao koštati 30 miliona evra.

Prema njegovim rečima, novi most će imati četiri saobraćajne trake za vozila, po jednu za bicikliste i pešake kao i šinski saobraćaj dok još uvek nije odlučeno šta će biti sa starim želežničkim mostom.

Dodao je i da će se gardjani izjašnjavati gde će stari Železnički most, pošto bude konzerviran s obzriom da ima istorijsku vrednost biti postavljen.

Mali je ponovio da je rok za početak izgradnje metroa kraj 2019. ili početak 2020. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.