U trendu

Berlin usvojio nacrt budžeta za 2020. godinu

BERLIN – Nemačka vlada usvojila je danas nacrt budžeta za 2020. koji predviđa povećanje potrošnje za 1,7 odsto, ali i smanjenje rashoda ministarstava kako bi se izbegli novi dugovi u svetlu ekonomskog usporavanja, izjavio je danas jedan neimenovani vladin zvaničnik.

Nemačka vlada je, kako je naveo, odobrila nacrt budžetskog plana ministra finansija Olafa Šolca za 2020. i srednjoročni finansijski plan do 2023, prenosi agencija Rojters.

Nacrtom je predviđena budžetska potrošnja u iznosu od 362,6 milijardi evra, ali pojedini izvori tvrde da će ministarstva morati da identifikuju uštedu od ukupno 625 miliona evra godišnje i još neke mere koje će doprineti dodatnoj štednji.

Nacrt budžeta predviđa dalje povećanje vojnog budžeta u 2020. godini, ali ne precizira kako će se doći do izdvajanja dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu, odnosno cilja dogovorenog među članicama NATO-a.

Vojni budžet će biti povećan za 2,1 milijardu evra u odnosu na prethodni plan za 2020., što znači da će Nemačka na odbranu izdvajati 1,37 odsto BDP-a u odnosu na 1,25 odsto iz 2018. i 1,3 odsto BDP-a u tekućoj godini.

Vojni budžet će se povećati na 45,1 milijardu evra u 2020. godini u odnosu na planiranu potrošnju od 43,2 milijarde evra u ovoj godini.

Rojters ocenjuje da maneverski budžetski prostor nemačkog ministra finansija postaje sve tešnji, jer će ovogodišnji poreski prihodi verovatno biti manji od očekivanih, bududći da su izvoznici pogođeni slabijom inostranom tražnjom, trgovinskim sporovima i neizvesnošću oko Bregzita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.