U trendu

Berlin Vašingtonu: Razgovarajmo o sankcijama Rusiji

Nemačka ministarka za ekonomiju Brigite Cipries pozvala je danas vlasti SAD da razgovaraju sa Evropljanima o efektima strožih sankcija koje planiraju da uvedu Rusiji, uz poruku da evropske kompanije ne smeju biti kažnjene.

„Pretnja SAD o kažnjavanju i evropskih kompanija takozvanim sankcijama sa ekstrateritorijalnim efektima je neprihvatljiva. Bilo bi veoma poželjno za američku vladu da sedne sa nama za pregovarački sto i da razmotrimo prihvatljiva rešenja za sve strane“, rekla je Cipries, a prenosi agencija Rojters.

Jednostrana akcija je, kako ocenjuje, rezultirala eskalacijom diplomatskih odmazdi, budući da je Moskva naložila smanjenje američkog diplomatskog osoblja u Rusiji za 60 odsto.

Iz Bele kuće je saopšteno da će američki predsednik Donald Tramp potpisati novi zakon o sankcijama, koje su odgovor na navodno mešanje Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Evropska unija, međutim, strahuje da će nove sankcija pogoditi njene kompanije, posebno one u energetskom sektoru.

Nemačka vlada i poslovni lideri smatraju da će nove sankcije, koje je ovog meseca usvojio Predstavnički dom američkog Kongresa, sprečiti nemačke kompanije da rade na projektima gradnje određenih gasovoda, koji su, kako tvrde, od ključnog značaja za energetsku bezbednost Nemačke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)