najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Bez dogovora u Briselu

Grčka i njeni poverioci nisu postigli dogovor o reformama neophodnim da bi se odblokirao sporazum o isplati dela kredita koji bi Atini omogućio finansijski opstanak.

Na radnom sastanku grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i šefa Evrogrupe Jeroena Dijselblema u sredu uveče u Briselu nije postignut dogovor, navode agencije.

Atmosfera je bila “konstruktivna” i “pozitivna”, ali neslaganja i dalje postoje između Atine, s jedne, i njenih kreditora i poverilaca, Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, s druge strane.

Cipras je jutros rekao da je pronađen konstruktivan pristup na sastanku sa kreditorima.

“Verujem da je, u svakom slučaju, dogovor na vidiku i treba s jednim realnim stavom da zaključimo razgovore”, naveo je grčki premijer.

Cipras je u Brisel odneo plan reformi i budžetskih mera na 46 strana. Prema pisanju štampe, u paketu su i reforma PDV-a, postepeno ujedinjavanje desetina cehovskih penzionih fondova, ograničenje prevremenog penzionisanja i ubrzavanje privatizacije.

Grčka sutra mora da isplati MMF-u prvi deo od ukupno 1,6 milijarde evra koje dospevaju u junu. Ako Atina bude imala novca za to, kaže jedan upućen izvor, očekuje se da će njena vlada predložiti da nastavi otplatu samo ako joj se obeća da će se postići celovit sporazum.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike