U trendu

Bez industrije biće nastavljeno iseljavanje iz Slavonije

ZAGREB – Ekonomski analitičar Damir Novotni izjavio je da su rezultati popisa stanovništva u toj zemlji potvrdili prognoze o depopulaciji područja na kojima nema dovoljno ekonomskih aktivnosti i dodao da će Slavonija nastaviti da gubiti stanovništvo bez obnove i razvoja prerađivačke industrije, prenosi zagrebački portal Index.

Slavonske županije su posebno pogođene, jer je to područje Hrvatske u tranziciji izgubilo prerađivačku industriju, rekao je Novotni za Hinu.

Navodi da se, prema podacima popisa koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS), broj stanovnika Hrvatske smanjio 2021. u odnosu na 2011. za 413.056 ili 9.64 odsto, od čega je broj staovnika najviše opao u slavonskim županijama, a najmanje u Zagrebu i primorskim županijama.

Novotni kaže kako poljoprivreda u Slavoniji ima učešće u BDP-u slavonskih županija od oko 14 procenata i ocenjuje da je to obeležje niskorazvijenih zemalja.

„Bez razvoja prerađivačke industrije Slavonija će nastaviti da gubi stanovništvo, što će negativno uticati na postojeću ekonomsku strukturu“, istakao je on, prenosi Index.

On je naglasio da vlada u Zagrebu mora ubrzati regionalni razvoj Slavonije i srednje Hrvatske, kako se ne bi svela samo na uski pojas Jadranske Hrvatske, prenosi Index.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.