U trendu

Bez posla ostaje još 10.000 metalaca

U metalskoj industriji u Srbiji je za dve godine bez posla ostalo oko 15.000 radnika, a dok se završe procesi privatizacije i stečaja još oko 10.000 radnika će ostati bez posla, ocenio je danas potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović.

Vujović je na sastanku Saveza samostalnih sindikata za Pomoravski okrug u Jagodini rekao da je ostalo još pet-šest preduzeća iz metalske industrije koja treba privatizovati do nove godine ili do maja, ali da nije optimista da će neka od tih preduzeća preživeti.

„Mi pokušavamo da nagovorimo ministarstvo da pomogne preduzećima da ne odu u stečaj nego, ako imaju tržište, da ostanu da rade“, rekao je Vujović.

On je kazao da je Fabrika kablova u Jagodini veoma važna za Srbiju i da ne bi bilo dobro da, posle isteka zaštite, ode u stečaj i da radnici ostanu bez posla.

U sličnoj situaciji je, rekao je Vujović, i „Prva petoletka“ iz Trstenika dok je u „14.oktobru“ iz Kruševca otvoren predstečajni postupak, a mnoge fabrike više ne postoje.

„Borimo se za RTB Bor koji je takodje važan jer tamo ima 5.000 radnika. Isto se borimo za Železaru u Smederevu koju treba da privatizuje jedna kineska kompanija i tamo ima 5.000 ljudi. Mi u sindikatu smo se nadali da će mnogo više preduzeća preživeti, medjutim očito to nije moguće“, kazao je Vujović.

Vujović je govorio i o efektima jednogodišnje primene Zakona o radu naglašavajući da „nije sve onako kako se pričalo za vreme kampanje za donošenje tog zakona“.

„Ove godine su bile najmanje investicije, u odnosu na ranije godine. Broj zaposlenih jeste porastao, ali zavisi od toga kakva se metodologija primenjuje. Zarade se nisu povećale, nema rasta minimalne cene rada“, objasnio je on.

Vujović je još dodao da će uskoro biti donet niz zakona koji će ići na štetu radnika, poput novog Zakon o štrajku, Zakona o agencijama za privremeno zapošljavanje i Zakona o radničkim većima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.