U trendu

BG berza: Kreće trgovanje akcijama Fintel Energije 20.novemb

BEOGRAD – Beogradska berza je saopštila danas da će nakon uspešno sprovedene inicijalne javne ponude (IPO), od utorka, 20. novembra početi trgovanje akcijama srpske kompanije Fintel Energija.

Akcije Fintel energije će biti uključene na najkvalitetniji segment srpske berze, na Prime listing.

Proces inicijalne javne ponude Fintel energije završen je 30. oktobra, a u toku trajanja ponde upisano je preko 1,5 miliona akcija. Ovim postupkom Fintel energija je od ulagača na tržištu prikupila 755,2 miliona dinara namenjenih daljem razvoju poslovanja i širenju mreže njenih vetroparkova u Srbiji.

Ukupna očekivana tržišna kapitalizacija, odnosno berzanska vrednost kompanije Fintel Energija iznosiće oko 112 milona evra na početku trgovanja.

Od 20. novembra, i profesionalni investitori i građani imaće priliku da akcijama Fintel energije trguju svakog radnog dana od 9,00 do 14,00 sati, kao i ostalim akcijama dostupnim za trgovanje na Beogradskoj berzi.

“Prva inicijalna javna ponuda u Srbiji nakon 80 godina od višestruke je izuzetne važnosti, kako za samu kompaniju Fintel energija, tako i za Beogradsku berzu, ali pre svega za srpski finansijski i ekonomski sistem uopšte“, izjavio je Siniša Krneta, direktor Beogradske berze, povodom zakazivanja prvog trgovačkog dana za akcije Fintel energije.

Primećujući da je ovakav segment finansiranja razvoja ekonomije marginalizovan kod nas, dodaje da ti potvrđuje podatak da je IPO Fintel energije prvo javno korišćenje mehanizama tržišta kapitala u našoj zemlji nakon 18 godina njene trancizije upravo ka tržišnoj ekonomiji.

„Akcionarima i menadžmentu Fintel energije želim miran i stabilan rast i čestitam na hrabrosti i strpljenju koje su uložili u ovaj istorijski poduhvat kojim je vraćen smisao postojanju berze u Srbiji. Investicionoj javnosti potvrđujemo da ćemo pažljivo motriti ispunjenje obaveza transparentnog korporativnog izveštavanja koje dolikuje Prime listingu, dok istovremeno čvrsto verujemo da će i sama Fintel energija stremiti i dostići nivo korporativnog upravljanja iznad dosadašnje prakse, ne samo Srbije, već i regiona”, rekao je Krneta.

Prema navodima izvršnog direktora kompanije Fintel Energija, Ticijana Đovanetija, prodato je 1.510.506 akcija, čime je prikupljeno 6,3 miliona evra za novi investicioni ciklus. Kompanija je, kako kaže, zadovoljna brojem prodatih akcija, kao i interesovanjem investitora, budući da je ovo prvi IPO u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.