U trendu

BG i Novi Sad lideri u poslovno-kongresnom turizmu u regionu

BEOGRAD – Beograd i Novi Sad poslednjih godina postaju lideri u poslovno-kongresnom turizmu i najpopularnije su destinacije za „kraći odmor“ u regionu, rečeno je danas na regionalnoj konferenciji „Turizam Srbije“.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je prestonica u prošloj godini od turizma zaradila oko 800 miliona evra i da je cilj da se do kraja godine ostvari profit od milijardu evra.

Radojičih je naveo da je Beograd prošle godine posetilo oko milion gostiju, da je zabeleženo oko dva miliona noćenja i da se „svake sledeće godine očekuje rast od 10 do 20 odsto“.

Gradonačelnik je kazao da među stranim turistima prednjače Turci i da je u prošloj godini prestonicu posetilo njih 45.000, kao i da je veliki broj gostiju došao iz Kine, Rusije, zapadnoevropskih i zemalja iz okruženja.

Radojičih je istakao da se Beograd ponovo pozicionira kao lider u poslovno-kongresnom turizmu i da je to pravac koji treba nastaviti.

„Nove direktne investicije u turizam omogućiće da Beograd sve više privlači turiste koji ne zahtevaju samo bazične potrebe, već da zahtevnija grupa turista sve češće odlazi zadovoljna iz naše prestonice“, istakao je Radojičić.

On je ukazao na važnost kulturnih dešavanja u Beogradu, navodeći da je u prošloj godini organizovano oko 600 takvih manifestacija na otvorenom.

„Mnoge manifestacije pokrenule su grupe građana ili civilne organizacije koje su pokazale našu kreativnost, šarm i energiju, što je bitan deo brenda koji imamo, a to je nešto što, uz privredno planiranje, takođe, treba negovati“, smatra Radojičić.

Govoreći o idejama za dalji razvoj turizma u prestonici, Radojičić je rekao da je na trilateralnom susretu gradonačelnika Beograda, Zagreba i Sarajeva zaključeno da ova tri grada treba da imaju zajedničku turističku ponudu kako bi privukli što više turista iz inostranstva.

„Turisti iz različitih delova sveta gravitiraju ka ova tri grada i u proseku provode dva-tri dana u jednom od ovih gradova. Oni što možemo je da jedni drugima preusmeravamo turiste, imamo regionalnu zajedničku ponudu i na taj način dođemo do većeg broja turista“, kazao je Radojičić.

On je naveo da je Turistička organizacija Beograda nedavno potpisala ugovor sa produkcijskom kućom iz Moskve o snimanju filma „Hotel Beograd“ u cilju promovisanja srpske prestonice kao turističke destinacije u Rusiji i okolnim zemljama.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da bez političke stabilnosti države i regiona i jače ekonomije nema razvoja turizma.

„Da bismo imali veći broj stranih i domaćih turista potrebna nam je stabilnost, ali i jača ekonomija koja se odražava na infrastrukturu, potencijal, privatnu inicijativu kako bi se otvararli novi hoteli i ugostiteljski objekti i pruža bolju ponudu“, rekao je Vučević.

On je naveo da je Novi Sad jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji i da uz Beograd najpopularnija „siti brejk“ destinacija za strane turiste u regionu.

Vučević je naveo da se beleži i porast broja gostiju koji u Novi Sad dolaze zbog tzv.kongresnog turizma, te da se pokazalo isplativim pomagati organizovanje velikih kulturnih dešavanja i seminara i kongresa različitih profila.

Kako je rekao, za sedam meseci ove godine broj turista u Novom Sadu je povećan za 10,2 odsto u odnosu na isti period lane, dok je broj stranih gostiju porastao za 17,7 odsto.

U istom periodu u Novom Sadu je, kaže Vučević, registrovano više od 250.000 noćenja, a u julu ove godine grad je posetilo 22.000 turista od čega je 17.500 bilo stranih gostiju.

Vučević je podsetio da je Novi Sad stekao dve značajne titule, Evropske prestonice kulture 2021 i Evropske prestonice mladih 2019 što je označio velikom razvojnom šansom za Novi Sad u turizmu, ali i u drugim oblastima.

„Na nama je da iskoristimo ovu šansu, da znamo kako i u šta ulažemo i da koristimo i druge potencijale, kao i da razmenjujemo iskustva sa drugim gradovima s kojima sarađujemo“, kazao je Vučević.

On je pozvao privatne preduzetnike da ulažu u otvaranje novih objekata i stvaranje novog sadržaja.

„Na javnom sektoru je da stavramo bolji ambijent i regulativu, a privatni sektor treba da stvara sadržaj koji nam je itekako potreban“, zaključio je Vučević.

Konferenciju „Turizam Srbije“ koja je održana u hotelu Crowne Plaza organizovala je kompanija Adria Media pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar