U trendu

'Bifrost' jedan je od pobednika regionalnog tamičenja 'Balkathon 2.0' (FOTO/VIDEO)

Srpska kompanija „Bifrost“ jedan je od pobednika regionalnog tamičenja u oblasti digitalnih inovacija „Balkathon 2.0″, koje organizuje Regionalni savet za saradnju (RCC).

Rešenja svih šest pobednika predstavljena su na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana održanom u Podgorici, a direktor kompanije „Bifrost“ Nenad Jovanovski rekao je da je njihovo rešenje bila biorazgradiva plastika napravljena od industrijske konoplje.

“Ideja je nastala u februaru ove godine. Generalno, bili smo inspirisani time što smo tokom početka kovid pandemije krenuli da štampamo zaštitne vizire za medicinske radnike i jako smo se dobro osećali jer radimo nešto dobro za zajednicu“, rekao je Jovanovski.

Počeli su da razmišljaju šta će se desiti sa tom plastikom, kao i koji bi drugi materijal, koji bi imao iste karakteristike kao plastika, ali nema štetan uticaj po životnu okolinu, mogli da koriste.

„I onda smo kroz istraživanje došli do toga da shvatimo da konoplja ima jako slične karakteristike kada se vezuje sa nekim plastičnim polimerima i krenuli smo da istražujemo kako možemo da dodjemo do toga da koristimo konoplju, a da ne koristimo plastične polimere“, dodao je.

Ispitivanjem su došli do supstance koja, kada se iskombinuje sa konopljom, daje materijal koji je otporan, a u isto vreme se jako brzo razlaže.

„Onda smo shvatili da bi nam glavno tržište bili proizvodjači ‘single use’, iliti proizvoda za jednokratnu upotrebu napravljenih od plastike i to je neko primarno tržište na koje ćemo se u početku fokusirati. Želja nam je da imamo i sopstvenu proizvodnju, gde ćemo zapravo proizvoditi od tog našeg materijala stvari za jednokratnu upotrebu.“

Regionalni savet za saradnju (RCC) je dosta pomogao da se aktivnije bave tom idejom, kao i da naprave prve prototipe mašina.

„Oni su nam omogućili da nakon samo par meseci od kreiranja ideje zapravo imamo, da kažem prvi ‘draft’ materijala koji ćemo dalje ispitivati. Generalno, želimo da do kraja 2022. godine imamo materijal koji je sertifikovan i odobren od strane relevantnih institucija i da je bezbedan za ljudsku upotrebu, kako bi mogli da krenemo u proizvodnju.“

„Balkathon“ je godišnje regionalno takmičenje koje organizuje RCC, čiji je cilj da podstakne razvoj novih digitalnih rešenja kao odgovor na svakodnevne izazove u životima gradjana regiona Zapadnog Balkana.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.