BiH najviše piva uvozi iz Srbije

Foto: STVIOD/Pixabay.com

Uvoz piva u Bosnu i Hercegovinu iz godine u godinu raste i lani je iznosio 145,5 miliona konvertibilnih maraka (KM), odnosno 74,4 miliona evra, a najveće količine uvezene su iz Srbije, pokazuje zvanična statistika.

Istovremeno, izvoz piva iz BiH se konstantno smanjuje, pa je prošle godine vredeo 1,48 miliona KM, a glavne izvozne destinacije su Izrael, Hrvatska, Srbija, Švedska, Australija, Slovenija, Holandija i Austrija, prenosi regionalni portal Seebiz.

U 2013. godini BiH je najviše piva izvozila u Srbiju, Hrvatsku i Izrael.

Prema statističkim podacima, BiH je u prvom kvartalu 2015. godine izvezla piva u vrednosti od 554,4 hiljade KM, dok je uvoz iznosio 37,34 miliona  KM.

U prvom tromesečju ove godine, kao i u toku 2014, u BiH je najviše pivskih proizvoda stiglo iz Srbije, a slede Hrvatska, Slovenija i Crna Gora.

Prema informacijama Spoljnotrgovinske komore BiH, trenutno u toj zemlji deluje pet pivarskih kuća, ali je jedna pred zatvaranjem.

Ta grana privrede u BiH neposredno zapošljava više hiljadu radnika, ali, kako ističu u Komori, ukoliko se trendovi i ambijent u kojem posluje nastave, naredne godine ili vrlo brzo može se očekivati gašenje radnih mesta u tom sektoru.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake