BiH zabeležila blagi oporavak BDP-a u trećem kvartalu

BANJALUKA/SARAJEVO – U Bosni i Hercegovini je zabeležen rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu 2020. godine od 3,9 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

U odnosu na treći kvartal 2019. godine, međutm, privreda BIH je registrovala realni pad od 6,3 procenta u periodu jul-septembar 2020, prenose Nezavisne novine.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, izjavio je za ovaj list, da u poslednjih par meseci postoje naznake blagog oporavka, kada se porede podaci za drugo i treće tromesečje 2020, te da se i u narednom periodu može očekivati pozitivan smer, ali da to treba uzeti s rezervom.

„Očekujemo postepeni oporavak, ali, naravno, niko u ovom trenutku ne može da predviđa bilo šta, s obzirom na to da je kompletna situacija nepredvidiva“, naglasio je Blagojević.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Selvedin Šatorović, kaže da je došlo i do blagog smanjenja broja nezaposlenih, napominjući pri tome da, što se tiče materijalnog statusa ove populacije, nije bilo nikakvih promena.

„Porast zaposlenosti koji je beležen je nedovoljan i ni blizu onog napretka koji su spominjali entitetski premijeri. Bez značajnijih reformi u smislu pomoći realnom sektoru, mislim da nećemo imati mogućnost povećanja BDP-a u značajnijoj meri“, rekao je Šatorović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.