najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bivši radnici pirotskog Prvog maja zahtevaju isplatu

Fondu solidarnosti Srbije predati su danas zahtevi 1.044 bivša radnika “AHA Mure Prvi maj” iz Pirota za isplatu devet minimanih zarada na osnovu potraživanja koje je priznao Privredni sud u Nišu.

Ta grupa radnika je svoja potraživanja predala Veću Saveza samostalnih sindkata opštine Pirot koje im je pomoglo oko obrade i pripreme dokumentacije za isplatu.

Stečaj u toj fabrici koja zapošljava 1.300 radnika uveden je 25. juna prošle godine.

U Sindikatu su naveli da će pravo na isplatu devet minimalaca moći da ostvare svi radnici koji su svoja potaživanja podneli bivšem poslovodstvu i fabričkim sindikatima.

Oni su kazali i da očekuju isplatu devet minimalnih zarada, u proseku oko 190.000 dinara iz Fonda solidarnosti Srbije.

Radnica Dragana Mijalković u ovoj fabrici je radila 26 godina.

“Očekujem da ćemo dobiti devet minimalnih zarada i verujem da će se ova akcija Samostalnog sindikata završiti kako treba. Do juna sam na evidenciji Filijale Nacionalne službe zapošljavanja i kad to vreme prodje ne znam šta ću dalje”, rekla je ona.

Predsednik Veća Saveza samostalnog sindikata Rodoljub Ćirić rekao je agenciji Beta da su Fondu solidarnosti predali zahteve za 1.044 radnika koju su dali punomoć Sindikatu da ih zastupa u ostvarivanju prava na te zarade.

“Fond treba da obradi ove zahteve i da na sednici Upravnog odbora donese odluku o njihovoj isplati. Neće svi dobiti iste iznose i isplaćivaće se u zavisnosti od vremena koje su proveli u ‘AHA Muri Prvi maj’. Ovih devet minimalnih zarada dobiće za period od 25. juna 2014. do 25. juna prošle godine. Maksimalni iznos je 190.000 dinara i za taj isti period će radnicima biti povezan radni staž”, kazao je Ćirić.

On je podsetio da su priznata sva potraživanja na osnovu neisplaćenih 12 minimalnih zarada i doprinosi za poslednje dve godine, ali da zaostale plate neće moći da naplate iz stečajne mase.

“Zbog toga smo se obratili Fondu solidarnosti Srbije za isplatu devet minimalnih zarada i povezivanje staža za taj period. Očekuje se raspisivanje javnog poziva za prodaju fabrike.  Nadamo se da ukoliko se proda preduzeće kao pravno lice da će angažovati radnike koji su ne svojom voljom dobili otkaz ugovora o radu zbog uvodjenja stečaja”, kazao je Ćirić.

On je dodao da ne zna tačno kada će bivšim radnicima ove fabrike biti isplaćeno devet miminalnih zarada, ali poručuje da budu strpljivi i da će novac koji im pripada po zakonu o stečaju sigurno dobiti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike