U trendu

Bivši radnici Savremenog doma traže zaštitu imovine fabrike i zaostale plate

Grupa od oko 50 bivših radnika kruševačkog Savremenog doma u stečaju okupilo se danas ispred kapije svog nekadašnjeg preduzeća, tražeći da se zaštiti imovina fabrike te da se ubrza stečajni postupak kako bi mogli da naplate potraživanja.

„Tražimo da se ubrza prodaja, da se zaustavi ova kradja i da se radnicima reguliše radni staž i isplate zaostale zarade. Ukoliko se to ne desi mi ćemo da prijavimo skup i da izadjemo na ulicu da šetamo sve dok ne dobijemo konačan odgovor“, rekla je novinarima Biljana Bošković koja je u tom preduzeću radila skoro 20 godina.

Napomenula je da je i tokom stečaja radila kao obezbedjenje, da se sa još troje kolega trudila da sačuva preostalu imovinu, ali da od januara više ne rade taj posao, jer su za to potrebne licence te da je stečajni upravnik angažovao agenciju koja treba da obezbedjuje krug fabrike.

Bivši radnici Savremenog doma tvrde da se iz kruga fabrike, koji se prostire na 34 hektara, svakodnevno iznosi sve što može da se proda, odnosno svi metalni delovi, vrata, prozori, delovi opreme, preostalih mašina, odnosno da se uništava preostala imovina od koje oni treba da naplate svoja potraživanja.

Bošković je podsetila da oko 450 bivših radnika kruševačkih preduzeća potražuje plate od bivše firme i da ima onih koji su ostali bez 40 plata.

Bivši radnici su se zbog ovih problema obraćali stečajnom upravniku, od koga, kako su kazali, nikakav odgovor nisu dobili, potom Gradskoj upravi Kruševac, koja ih je podržala u zahtevu da se stečajni postupak ubrza, te sindikatu.

Predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata Milenko Mihajlović rekao je da je bivše radnike muka naterala da dodju i da iskažu nezadovoljstvo te da je najbolje rešenje da se imovina što pre proda, ali i da se što pre sreči kradja.

Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika sindikat je, podsetio je on, kontaktirao još pre dve nedelje, kada su se bivši radnici prvi put okupili, ali nikakav odgovor nije dobio.

Mihajlović je rekao da će se sindikat sada obratiti premijeru Srbije „jer su institucije sistema neaktivne“.

Savremeni dom je od sredine 2015. godine u stečaju, a do sada nije objavljen nijedan poziv za prodaju imovine.

U ranijim odgovorima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, prosledjenim agenciji Beta, navedeno je da je u dosadašnjem stečajnom postupku u tom preduzeću završeno ispitivanje svih prijava potraživanja i uradjena procena imovine, te da su u toku dva postupka za vraćanje imovine pred područnim jedinicama Agencije za restituciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar