U trendu

Biznis forum srpskih i albanskih privrednika u Nišu

U Nišu je danas počeo biznis forum Srbija-Albanija na kojem učestvuje oko 300 privrednika, a skup su otvorili premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama.

Vučić je rekao da je izgradjeno poverenje dva naroda, a da je sada na redu jačanje privredne saradne i povećanje trgovinske razmene Srbije i Albanije.

To je prvi veliki skup srpskih i albanskih privrednika a održava se Nišu jer će u tom gradu narednih dana biti sedište Vlade Srbije.

Na forumu će biti potpisan Memoranduma o osnivanju srpsko albanske trgovinske komore, koja će pružati logističku podršku privrednicima dve zemlje koji žele da saradjuju i sedište će joj biti u Tirani.

Nakon plenarnog dela foruma predvidjeni su bilateralni susreti privrednika na kojima će predstavnici poslovnih zajednica Srbije i Albanije razgovarati o konkretnim poslovima i zajedničkim projektima.

Na forumu učestvuju kompanije iz sektora prehrambene industrije, trgovine, elektro i mašinske, građevinske, hemijske, metaloprerađivačke i drvne industrije, kao i u oblasti turizma i hotelijerstva, telekomunikacija i drugih.  

Forum organizuje Privredna komora Srbije i poslovna asocijacija Biznis Albanija.

Ukupna robna razmena Srbije i Albanije u 2015. godini iznosila je 109,8 miliona evra. Izvoz u Albaniju bio je 91,8 miliona, a uvoz iz Albanije 18 miliona evra.

Za osam meseci 2016. razmena je dostigla 77,8 miliona evra – srpski izvoz u Albaniju vredeo je 60,5 miliona, a uvoz 17,3 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.