U trendu

Blace: Nedimović otvorio pogon za toplu preradu voća

BLACE – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je danas u selu Donje Grgure kod Blaca pogon za toplu preradu voća, koji radi u sklopu kompanije „Midi organic“ i koji će zaposliti još 30 novih radnika.

Nedimović je rekao da ovo preduzeće ima organsku proizvodnju koja je na zapadnoevropskom i svetskom tržištu veoma tražena, izvozi u Holandiju, Nemacku, Francusku, SAD, ali da je u ovoj fabrici zastupljena i prerađivačka industrija što dovodi do povezivanja većeg broja kooperanata.
Vlada Srbije daje 50 odsto podsticaja za preradivacku industriju naročito u opštinama koja su nerazvijene, poput Blaca, rekao je Nedimović i pohvalio činjenicu da ovo preduzeće za svaki sklopljeni brak svojih radnika daje po 2000 evra kao i za svako novorođeno dete.
Predstavnik „Midi organic“ Žika Janićijević rekao je da je današnji dan važan za komapniju i sve proizvođače voća u široj okolini.
U novom pogonu za toplu preradu voća proizvodiće se kaše od svih vrsta voća, rekao je Janičijević i dodao da ovo preduzeće ima 83 stalno zaposlenih radnika, a novi pogon uposlice još 30 novih.

Suvlasnik firme „Trading organic“ iz Holandije, Džerad Verstejh , rekao je da preko 20 godina sarađuje sa firmom „Midi organic“ i sa porodicom Janičijević koji su veliki proizvođači organskog voća i koja je veoma cenjena u Evropi i celom svetu.

„Došli smo na otvaranje nove fabrike i nastojimo da ponudimo ove proizvode na međunarodno tržište i nadamo se što većoj proizvodnji“, rekao je Verstejh.
Kompanija „Midi organic“ prva je firma u Srbiji koja je započela organsku proizvodnju i preradu voća.

Preduzeće je osnovano 2006. godine, a u projektu organske proizvodnje je od 2000. godine.

Trenutno sarađuje sa 480 kooperanata i svo voće koje se ovde prerađuje je organskog porekla.

U ovom preduzeću prerađuje se svo voće, a prošle godine ovde je u suvu šljivu prerađeno oko 240 vagona šljiva.

(Tanjug)

Napišite komentar