„Blumberg“: Italijani najveći gubitnici uvođenja evra?

Gotovo dve decenije od uvođenja jedinstvene evropske valute evra, Italijani su, kako ocenjuje njujorška agencija „Blumberg“, možda najveći ekonomski gubitnici među 19 članica evrozone.

Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika u Italiji je u proteklih 18 godina pao za 0,4 odsto, prema računici „Blumberga“ baziranoj na podacima statističke kancelarije Evropske unije do 2015. godine i procenama za 2016. godinu.

Iako je italijanska ekonomija porasla za 6,2 odsto od 1998. godine, njena populacija je uvećana za 6,6 odsto u istom periodu, što ukazuje na pad BDP-a po glavi stanovnika, navodi njujorška agencija.

„Poređenja sa drugim državama jasno pokazuju da je italijanska ekonomija u tom periodu ostvarila izuzetno nisku stopu rasta. Italiji će biti veoma teško da u godinama koje dolaze prevaziđe taj jaz sa drugim ekonomijama, koje su se već vratile na nivoe rasta iz perioda pre krize ili ga čak premašile“, izjavila je ekonomista Unikredit banke iz Milana, Loredana Federiko.

Na primer u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji evrozone, BDP po glavi stanovnika je od 1998. godine porastao za 26,1 odsto, zbog čega su, kako ocenjuje „Blumberg“, građani Nemačke pobednici među svim ostalim ekonomijama u evrozoni.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike