U trendu

Blumberg: Kad će ECB uključiti Grčku u tržište duga?

Evropska centralna banka (ECB) verovatno neće uključiti grčke obveznice u svoj program kupovine aktiva u doglednoj budućnosti, piše „Blumberg“, pozivajući se na izjavu neimenovane osobe upoznate sa materijom.

Citirajući isti izvor, njujorška agencija navodi da evropski poverioci nisu spremni da ponude Grčkoj znatno lakše uslove otplate kredita iz spasilačkog paketa da bi se poboljšali izgledi duga te zemlje.

Ministri finansija evrozone će se sastati 15. juna u Luksemburgu kako bi razmotrili mere za ublažavanje duga Atini, što je, kako kažu iz ECB-a, neophodno pre nego što razmotre kupovinu grčkih obveznica.

Očekuje se da će evrogrupa završiti reviziju spasilačkog programa, što bi omogućilo isplatu najmanje 7,4 milijardi evra pomoći Grčkoj, koja joj je potrebna za otplatu rate duga koja dospeva u julu.

Sporazum između evropsklih ministara finansija će verovatno omogućiti da se Međunarodni monetarni fond – čije je učešće u programu spasavanja Grčke zahtev mnogih država – načelno obaveže na uslovni kredit, rekao je „Blumbergov“ izvor, koji je želeo da ne bude imenovan jer je reč o poverljivim razgovorima.

Ipak, kako je dodao, obim i formulacija obaveza za ublažavanje duga verovatno neće ubediti Upravni savet ECB-a da krene sa kupovinom grčkih obveznica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.