U trendu

Bogataši ne veruju bankama, zlato čuvaju duboko u Alpama

Duboko u švajcarskim Alpama, u blizini avionske piste za privatne avione, nalazi se stari vojni bunker sa trezorom u kom je potencijalno najveće skladište zlata na svetu. Na ulazu u bunker stoji čuvar odeven u pancir odelo, a radi se o metalnim vratima ugrađenim u granitnu stenu na kraju uskog seoskog puta, piše Bloomberg.

Nakon prolaska kroz vrata, dolazi se do masivnog metalnog portala od 3,5 tona koji se otvara jedino unošenjem sigurnosnog koda, uz skeniranje zenice oka. Iza tih sigurnosnih punktova nalazi se ulaz u tunelski lavirint. Njega je nekad koristila švajcarska vojska.

Vlasnik trezora želi da ostane anoniman. Brine se da bi čak i objava imena njegove kompanije mogla da privuče kradljivce. Odbija da odgovori na pitanje koliko pažnje posvećuje proveri klijenata, ali kaže da mnogi koji dođu da traže njegove usluge padnu na njegovom sigurnosnom testu.

– Na svakog klijenta koga uzmemo, odbijemo jednog ili dvojicu. Ne želimo probleme – kaže vlasnik trezora.

Nakon finansijske krize 2008. godine, potražnja za trezorima je narasla. Mnogi bogataši u zlatu vide sigurnost, odnosno sigurniju alternativu bankama na klimavim nogama ili rizičnim investicijama, pogotovo u periodu koji je obeležio nestabilnost tržišta, a na držanje gotovine na računima ili kupovinu obveznica sa malim rizikom, prinosi su gotovo nikakvi.

Najverovatnije deo njegovih klijenata jednostavno ne želi neugodna pitanja poreznih vlasti. Bilo je nekoliko slučajeva u kojima su se američke, francuske i nemačke vlasti pozabavile svojim građanima koji su imali račune u švajcarskim bankama a nisu ih naveli u svojim poreznim prijavama. Iz tog razloga su verovatno potražili druga rešenja.

Ministarstvo odbrane Švajcarske procenilo je da je oko 1000 vojnih bunkera smešteno širom zemlje, a nekoliko stotina je prodato u poslednjih nekoliko godina. Njih desetak služi kao skladišta zlata ili podataka.

Luksuzni apartmani za klijente

Vlasnik koji tvrdi da ima najveći trezor za zlato na svetu za privatne korisnike i sedmi najveći na svetu u blizini svog trezora, ima privatni aerodrom. U blizini avionske piste smešten je VIP lounge i nekoliko luksuznih apartmana. A ti apartmani su čisti luksuz. Zidovi su obloženi starim drvetom, podovi su napravljeni od čvrstog kamena od kristala mozaičke teksture, koji se savršeno nadopunjava sa izbledelim sivim drvetom. U apartmanima se nalazi takođe samo najluksuznija oprema – velika ogledala, TV koji se kači na zidove. To je svojim klijentima sve omogućio vlasnik trezora jer je on želeo da napravi mesto nalik hotelu i restoranu.

„Trgovina zlatom je važan deo švajcarske ekonomije. Nisam nimalo iznenađen što u Švajcarskoj ne postoje načini za nadzor potencijalnih zloupotrebi“, kaže za Bloomberg Džon Kasara, specijalni agent američke državne riznice i autor nekoliko knjiga o pranju novca.

U prvoj polovini godine, u Švajcarsku je uvezeno 1357 metričkih tona zlata vrednih 40 milijardi dolara, prema podacima švajcarske carine. Sudeći prema količini u prvih šest meseci, ove godine bi se vrlo lako mogao oboriti rekord uvezenog zlata postavljen 2013. godine.

Švajcarsko državno društvo za međunarodne finansije 2015. je objavilo izveštaj o pranju novca i terorizmu. Bivši vojni bunkeri nisu se spominjali u tom izveštaju.

– Nismo pronašli nijedan pouzdan dokaz o povezanom kriminalu, ali to bi mogla biti tema u budućnosti – odgovorio je portparol na pitanje o bunkerima. Ipak, međuvladino telo za zaštitu globalnog finansijskog sastava od pranja novca Financial Action Task Force (FATF) je te iste godine izdalo upozorenje u kojem ističu mogućnosti da zlato koriste kriminalci za finansiranje terorizma i pranje novca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar