U trendu

Bogosavljević Bošković s predstavnicima kineske kompanije CEFS

Predstavnici kineske kompanije CEFC „Cina Energy Co. LTD“ danas su na sastanku s ministarkom poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanom Bogosavljević Bošković izrazili interesovanje za investiranje u sektore mesa, mleka, voća, povrća i mlečnih proizvoda.

Razlog za to je sve veća potražnju za ovim proizvodima na kineskom tržištu, saopšteno je posle sastanka na kome je kineska strana posebno interesovanje iskazala za postojeće i potencijalne kapacitete za proizvodnju jagnjećeg, govedjeg, kozjeg i svinjskog mesa.

Dogovoreno je da se formira Zajednička radna grupa koja će sagledati sve potencijale i mogućnosti za ulaganja kineskih kompanija i obići lokacije na kojima postoji potencijal za realizaciju investicija, prenelo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Bogosavljević Bošković je naglasila potencijale za razvoj i povećanje proizvodnje jagnjećeg i govedjeg mesa na jugu i istoku Srbije, „gde postoji veliki broj nedovoljno iskorišćenih proizvodnih kapaciteta, kao i brojni kvalitetni pašnjaci i livade“

Ona je istakla, da je Srbija otvorena za investiranje kineskih kompanija u nove proizvodne kapacitete kroz osnivanje novih preduzeća, koje bi se bavile proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda.

Bogosavljević Bošković je istakla i da je jedna od komparativnih prednosti Srbije što ima preferencijalni pristup za plasman proizvoda, „kako na tržište zemalja u regionu, tako i na tržište Evropske unije, Ruske Federacije, Belorusije, Kazahstana i Turske“.

Kineska kompanija CEFC nalazi se na listi 500 najvećih svetskih kompanija, sa prihodom 220 milijardi juana, ostvarenim u 2015. godini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar