U trendu

Boing sklopio sporazum s Iranom, prvi u vreme Trampa

Američka kompanija „Boing“ sklopila je ugovor o prodaji 30 novih aviona iranskoj aviokompaniji za tri milijarde dolara, saopštili su danas zvaničnici.

„Boing“ je ugovor sklopio sa iranskom kompanijom „Aseman erlajns“, koja je treća po veličini flote u Iranu. Evropska unija je decembra stavila „Aseman“ na „crnu listu“ zbog problema bezbednosti i ta kompanija ne leti za Evropu.

To je prva velika prodaja neke američke kompanije Iranu od kada je predsednik SAD Donald Tramp uveo nove sankcije protiv te zemlje.

Ugovor kojim je ostavljena mogućnost za prodaju još 30 aviona, mogao bi da primora Trampa da se opredeli za jedno od dva velika obećanja iz kampanje – ili za zauzimanje čvršćeg stava prema Iranu, ili za odbranu radnih mesta u proizvodnji u SAD.

„Boingova“ prethodna prodaja Iranu bila je vrednosti 16,6 milijardi dolara, posle nuklearnog sporazuma Irana i SAD u vreme prethodnog predsednika SAD Baraka Obame. Tramp je dugo kritikovao taj nuklearni sporazum, iako je u februaru posetio „Boing“ i pohvalio njegov rad kao dokaz preporoda američke proizvodnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.