U trendu

Boing u gubitku Ε‘esti kvartal uzastopno

NJUJORK – Američki proizvoΔ‘ač aviona Boing zabeleΕΎio je Ε‘esti uzastopni kvartalni neto gubitak u periodu januar-mart 2021, u iznosu od 561 milion dolara, na prihod od 15,2 milijarde dolara, koji je za 10 posto niΕΎi u odnosu na isto tromesečje proΕ‘le godine.

Akcije Boinga pale su za 2,9 posto, na 235,46 dolara na zatvaranju trgovanja noΔ‡as, ali su i na tom nivou za 10 procenata jače u odonsu na kraj 2020.

Glavni izvrΕ‘ni direktor kompaninje Dejv Kalhun je ipak optimističan i očekuje zaokret u daljem toku godine, poΕ‘to predviΔ‘a porast avionskog putničkog saobraΔ‡aja, posebno na velikim domaΔ‡im trΕΎiΕ‘tima poput američkog, ali upozorava da Δ‡e na globalnom nivou biti potrebno barem dve-tri godine da se vazduΕ‘ni promet vrati na nivo iz 2019, prenosi CNBC.

„Oporavak dobija na snazi, ali je i dalje neujednačen“, naveo je on u obraΔ‡anju povodom izveΕ‘taja o kvartalnim rezultatima poslovanja.

Evropski rival Erbas trebalo bi danas da objavi svoje poslovne pokazatelje za prva tri meseca ove godine.

Na prilagoΔ‘enoj osnovi, gubitak Boinga po akciji iznosi 1,53 dolara, Ε‘to je manje u odnosu na gubitak od 1,70 dolara po akciji pre godinu dana.

Ukupni prihodi kompanije u navedenom periodu iznosili su 15,22 milijarde dolara, i neznatno su bolji od očekivanja analitičara koji su u anketi kompanije za praΔ‡enje finansijskih podataka Reinitiv predviΔ‘ali 15,02 milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.