U trendu

Bolji uslovi za kreditiranje privatnog sektora

Narodna banka Srbije ocenila je danas da postoje uslovi za kreditiranje privatnog sektora po povoljnijim uslovima jer je bankarski sektor likvidan i snižene su kamatne stope.

„Pravovremene i dobro odmerene mere monetarne politike i puna koordinisanost monetarne i fiskalne politike u Srbiji obezbedjuju uslove za investicije i ubrzan i održiv privredni rast“, novodi se u saopštenju NBS.

Istaknuto je da je smanjenje referentne kamatne stope započeto u maju 2013. a da su tokom 2015. niski inflatorni pritisci, dosledno sprovodjenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i zaključenje aranžmana s Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) otvorili prostor za intenzivnije ublažavanje monetarne politike, uprkos povećanoj neizvesnosti na medjunarodnom finansijskom tržištu.

Referentna kamatna stopa je u 2015. snižavana sedam puta, za ukupno 3,5 procentnih poena, a od početka ove godine za dodatnih 0,25 procentnih poena i trenutno iznosi 4,25 odsto, što je, kako je navela NBS, bilo praćeno i znatnim padom kamatnih stopa na tržištu novca i kredita, odnosno znatno nižom cenom zaduživanja države i privatnog sektora.

Saopšteno je da su kamatne stope na novoodobrene dinarske kredite privredi i stanovništvu u februaru ove godine na najnižem nivou i iznose u proseku 5,7 odsto za privredu i ispod 12 odsto za stanovništvo. U odnosu na period pre godinu dana niže su za 7,8 procentnih poena za privredu i za 6,6 procentnih poena za stanovništvo. 

„I kamatne stope na kredite u deviznom znaku su u padu usled nižih kamatnih stopa na medjunarodnom tržištu novca i niže premije rizika zemlje, pri čemu je taj pad manje izražen u odnosu na kamate na dinarske kredite“, istakla je NBS.

Ukazano je da se gradjani već duže vreme pretežno zadužuju u dinarima (preko 60 odsto), a od novembra se 99 odsto novih gotovinskih kredita odobrava u dinarima, od čega dve trećine na rok otplate duži od pet godina.

„Sa daljim oporavkom ekonomske aktivnosti i obezbedjenom niskom i stabilnom inflacijom, uz relativno stabilan devizni kurs, očekujemo da će se i preduzeća u sve većoj meri oslanjati na dinarske kredite. Znatan rast novih investicionih kredita privredi ukazuje na to da se rast privatnih investicija u većoj meri nego ranije finansira kreditima banaka. Izmedju ostalog to je doprinelo i da privatne investicije budu glavni nosilac ekonomskog rasta u 2015. godini, a takva su očekivanja i za naredne godine“, ocenila je NBS.

Podrške investicijama su, kako je navedeno, obezbedjena makroekonomska i očuvana finansijska stabilnost.

„Da je na tom planu postignut veliki napredak, svedoče i tri uspešne revizije aranžmana s Medjunarodnim monetarnim fondom, poboljšanje izgleda kreditnog rejtinga zemlje od sve tri agencije koje prate Srbiju (Fitch, Standard&Poor’s i Moody’s) i bolja pozicija na medjunarodnoj listi konkurentnosti“, istakla je NBS.

Centralna banka je najavila da će monetarna politika i u narednom periodu nastaviti da preko kreditne aktivnosti podstiče privredni rast, u meri u kojoj joj to dozvole kretanja ključnih faktora inflacije i rizici iz medjunarodnog okruženja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar