U trendu

Bombardije otpuĆĄta 5.000 zaposlenih

MONTREAL – Kanadski proizvođač aviona i vozova Bombardije (Bombardier) objavio je da će prodati svoje dve filijale za oko 900 miliona dolara i ukinuti 5.000 radnih mesta.

Viơe od polovine otpuơtanja, koja će se realizovati u narednih 12 do 18 meseci, pogodiće zaposlene u Kanadi, prenosi BBC.

Odluka o ukidanju radnih mesta doneta je kako bi se poslovanje učinilo efikasnijim i u sklopu ơireg plana o restrukturiranju poslovanja kompanije.

Bombardije zapoĆĄljava 70.000 ljudi ĆĄirom sveta, a ima proizvodnju i inĆŸenjerske centre u 28 zemalja.

Iz kompanije procenjuju da će otpuơtanje oko sedam odsto globalne radne snage Bombardijea doneti uơtedu od 250 miliona dolara.

OtpuĆĄtanja će najviĆĄe pogoditi zaposlene u vazduhoplovnom sektoru, ali i one u ĆŸelezničkom poslovanju.

Najnovije saopơtenje je usledilo nakon ơto je Bombardije predstavio poslovne rezultate za treći kvartal, koji su pokazali da se profit pre oporezivanja udvostručio na 267 miliona dolara u tri meseca zaključno sa septembrom u odnosu na isti period proơle godine.

Prodaja kompanije je pala za pet odsto na 3,6 milijardi dolara, ali je, uprkos tome, izneta procena da će prihodi u narednoj godini skočiti za deset odsto, na najmanje 18 milijardi dolara.

“Nastavljamo da ostvarujemo solidan napredak sprovodeći naơ program reforme poslovanja”, navodi se u saopơtenju direktora kompanije Alena Belmera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.