U trendu

Borani napravili 3D turističku mapu grada

Nekoliko borskih entuzijasta predstavili su danas medijima jedinstvenu kreativnu turističku mapu Bora, koju su snimili i radili nekoliko meseci bez dinara nadoknade lokalne samouprave ili donatora.

Na sajtu borizvazduha.rs, posetilac može gledati virtuelnu 3D prezentaciju grada i okoline, Borsko jezero, Brestovačku banju, Crni vrh, Zlotske pećine, Stol i Savaču.

Projekat „Bor iz vazduha“, sproveden je u delo saradnjom Dalibora Doberšeka, vlasnika firme „Turistika“ i fotografske radnje „Foto Svarče“, koja je ustupila malu letelicu s daljinskim upravljanjem i kamerom, „kvadrokopter“, kojim su „pilotirali“ Dragan Novaković i Zoran Vidović.

„Sami smo finansirali čitav projekat, radili smo volonterski, bez honorara. Nas nije koštao toliko, mi smo imali opremu i znanje. U početku smo hteli da snimimo 20 tačaka, medjutim, povećali smo broj, jer je okolina atraktivna, pa smo mogli da biramo gde ćemo snimati“, rekao je za portal IST Media Dalibor Doberšek.

Osnovna ideja je, kako su rekli, da „Bor iz vazduha“ promoviše turističke atrakcije našeg kraja, ali i pojedinačne lokalitete i objekte. Posetiocima bi kroz ovu turističku turu bilo omogućeno da posete unutrašnjost hotela, restorana, kafića, institucija klutire i druge atraktivne destinacije.

„Ljudi iz drugih gradova često misle da je Bor mnogo manji grad nego što zaista jeste i da ima manje turističkih potencijala. Mi smo odabrali da na ovaj način pokažemo ostatku Srbije, ali i sveta, šta sve Bor ima“, rekao je Novaković.

On dodaje da se nisu nadali da će biti ovoliko pozitivnih rekacija, jer broj pregleda svakoga dana raste vrtoglavo.

„Mi zapravo tek sada uvidjamo značaj koji ovaj projekat ima“, kazao je Novaković.

Autori sajta borizvazduha.rs obećavaju da će svim zainteresovanima omogućiti besplatnu viruelnu turu sa VR kacigom, koja stvara osećaj neposrednog prisustva na lokacijama sa virtuelne ture.

„Taj osećaj je zaista drugačiji i neverovatan“, kaže Doberšek.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar