U trendu

Božović: Postignut pomak u pregovorima sa FCA u vezi sa odlaskom radnika u inostranstvo

U današnjim pregovorima predstavnika sindikata i radnika Fijata sa premijerkom Anom Brnabić napravljen je samo pomak u delu socijalnog programa koji se odnosi na uslove za odlazak na rad u inostranstvo, rekao je Beti član pregovaračkog tima Bojan Božović.

On je objasnio da je postignuta saglasnost oko toga da u ugovoru koji reguliše rad Fijatovih radnika u inostranstvu bude garantovano da će po povratku zadržati radna mesta u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu.

Božović je rekao da je dužina radnog angažovanja u inostranstvu i dalje predmet pregovora, jer predstavnici sindikata traže više prekida, odnosno da radnici mogu da dodju kući.

Poboljšanje otpremnina po socijalnom programu takodje, kako je rekao, ostaje tema za pregovore sa poslodavcem, uz posredovanje premijerke.

Istakao je da je već poznato da će kompanija u Kragujevcu zadržati na radnim mestima 500 radnika i oni nisu predmet socijalnog programa.

Oni će, rekao je Božović, biti plaćeni 100 odsto, nezavisno od toga da li fabrika radi ili ne, do početka proizvodnje električnog vozila.

„Za odlazak u inostranstvo planirano je 1.000 naših radnika, a 500 za otpremnine po socijalnom programu. Ostaje otvoreno i pitanje u vezi sa našim radnicima koji se ne slažu ni sa jednom opcijom socijalnog programa, već žele da ostanu u fabrici uz plaćeno odsustvo od 65 odsto“, rekao je Božović.
Dodao je da je najavljeno da premijerka nastavlja pregovore sa čelnicima kompanije i da će ih o rezultatima obavestiti u narednim danima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.