U trendu

Brisel odobrio BiH izvoz svih vrsta mleka u EU

SARAJEVO – Evropska komisija objavila je danas odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mleka i mlečnih proizvoda u Evropsku uniju.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, potvrdio je novinarima u Bileći, gde je posetio pogone privatne mlekare „Pađeni“, da je od danas na snazi odluka Evropske komisije, prema kojoj i BiH može bez ikakvih ograničenja da plasira svoje mleko i mlečne proizvode na tržište Unije, prenosi agencija Fena.

Do sada je proizvođačima iz BiH bio dozvoljen samo izvoz pasterizovanog, odnosno termički obrađenog mleka.

„Ovo je jedna od najpozitivnijih vesti i odluka za mlekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od retkih zemalja izvan EU, koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mleka, što govori o napretku celog sistema, ali i naše mlečne industrije“, istakao je Šarović.

Značajno je da se ovom odlukom stvaraju uslovi i za izvoz mlečnih proizvoda.

„BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasterizovanog mleka nego što je uvozila, ali je veliki deficit beležen u izvozu mlečnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata“, rekao je ministar.

Ukupan izvoz mleka i mlečnih prerađevina iz BiH u 2017. iznosio je 38 miliona evra, ali je istovremeno vrednost uvoza tih proizvoda bila znatno veća i dostizala je oko 72,5 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.