U trendu

Brisel zabrinut zbog MA: „Kompanija u riziku od bankrota“

PODGORICA – Evropska komisija je u posljednjem izveštaju o napretku Crne Gore konstatovala probleme u državnim kompanijama Montenegro Erlajns i Železnički prevoz (ŽPCG), zbog nagomilavanje njihovog duga.

U delu izveštaja posvećenog funkcionalnoj tržišnoj ekonomijie, Brisel dovodi u ptanje državnu pomoć Montenegro Erlajnsu i restrukturiranje „zaduženog nacionalnog avioprevoznika“, prenosi podgorički sajt Investitor.

„Nacionalna aviokompanija dobila je značajan deo subvencija, ali i dalje duguje značajan iznos duga, uključujući dug Poreskoj upravi, čime je preduzeće izloženo riziku od bankrota“, upozorava Komisija i ocenjuje da se kompanija suočava s problemom finansijske održivosti

Naime, Montenegro Erlajnsu je poslednjih godina redovno dođeljivana državna pomoć, suprotno preuzetoj obavezi Crne Gore da će tu vrstu podrške dodeljivati jednokratno.

Crnogorska vlada godinama pokušava da nađe strateškog partnera za nacionalnog avio-prevoznika, a posljednji pokušaj bio je s nemačkim fondom 4K Invest, vlasnikom slovenačkog Adria Ervejsa, ali su pregovori propali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.