U trendu

Britanci trljaju ruke – najveći rast plata za 11 godina

LONDON – Britansko tržište rada pokazalo je neočekivanu snagu u drugom kvartalu, što je u oštroj suprotnosti sa prošlonedeljnim podacima koji su ukazali na pad domaće privrede u istom periodu.

Ukupan rast prosečnih zarada u Britaniji, uključujući bonuse, iznosio je 3,7 odsto u tri meseca zaključno sa junom u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

To je najveća stopa rasta od juna 2008. godine i skok u odnosu na majski rast od 3,5 procenata, prenosi Rojters, i dodaje da su najnoviji podaci u skladu sa prognozama ekonomista koji su učestvovali u anketi britanske agencije.

Kada se izuzmu bonusi, tempo rasta plata je ubrzao na 3,9 odsto sa 3,6 procenata, saopštila je britanska Nacionalna kancelarija za statistiku.

Britansko tržište rada je jedina „svetla tačka“ za nacionalnu ekonomiju od glasanja o Bregzitu u junu 2016. godine, jer se poslodavci pre odlučuju na zapošljavanje novih radnika koje kasnije mogu da otpuste, umesto da se dugoročno obavežu na investicije, tvrde ekonomisti.

(Tanjug)

Napišite komentar