U trendu

Britanija planira izgradnju odsm nuklearnih reaktora

LONDON – Britanija planira da izgradi osam novih nuklearnih reaktora i da proširi proizvodnju energije iz vetra, kako bi smanjila zavisnost od nafte i prirodnog gasa iz Rusije i drugih stranih dobavljača nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Ove planove je objavio danas premijer Boris DŽonson kao deo nove strategije energetske bezbednosti zemlje, kojom se predviđa i ubrzani razvoj projekata solarne energije i vodonika, izveštava agencija AP.

Vlada je saopštila da želi da skoro utrostruči kapacitete proizvodnje nuklearne energije na 24 gigavata do 2050. godine.

„Dosimo smele planove za povećanje i ubrzanje dostupnosti čiste i bezbedne energije proizvedene u Britaniji i za Britaniju, iz novih nuklearnih pogona i vetroparkova na moru u narednoj deceniji“, rekao je DŽonson.

Dodao je da će realizacija tih planova smanjiti britansku zavisnost i izloženost volatilnosti međunarodnih cena energije koje ne može da kontroliše.

Nova strategija je usledila nakon oštrog rasta cena nafte i prirodnog gasa na tržištima zbog zabrinutosti da bi isporuke iz Rusije, posle njenog napada na Ukrajinu, mogle da opadnu.

Visoke cene energije dovele su do skoka troškova života u Britaniji, gde su cene gasa i struje za domaćinstva ovog meseca podignute za čak 54 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.