U trendu

Britanija smanjuje zaduživanje, javni dug 98,5% BDP-a

LONDON – Ogromno javno zaduživanje Britanije počelo je da se smanjuje prošlog meseca prvi put od početka pandemije kovid-19, podržano svetlijim ekonomskim izgledima koji nagoveštavaju potencijalno brže poboljšanje javnih finansija.

Neto zaduživanje britanskog javnog sektora iznosilo je u aprilu 31,7 milijardi funti (44,9 milijardi dolara), prema današnjim zvaničnim podacima, što je znatno niže u odnosu na rekordnih 47,3 milijarde funti godinu dana ranije, kada su državne finansije bile pod najvećim pritiskom pandemije, prenosi Rojters.

Vlada Britanije je tokom protekle godine mnogo trošila na zdravstvene mere za ublažavanje posledica kovida-19, kao i na subvencionisanje zarada kako bi zaustavila znatan rast nezaposlenosti tokom najoštrijeg ekonomskog pada u više od 300 godina.

Zaduživanje u finansijskoj 2020/21. godini iznosilo je 300,3 milijarde funti ili 14,3 posto godišnje ekonomske proizvodnje, najviše u jednoj godini od kraja Drugog svetskog rata, ali i nešto manje od inicijalne procene pre mesec dana.

Ekonomski analitičari britanske vlade predvideli su početkom marta da će zaduživanje u ovoj finansijskoj godini pasti na 10,3 procenta BDP-a. Međutim, izgledi za privredni rast su se od tada poporavili zahvaljujući brzom sprovođenju vakcinacije protiv kovida, i mesečno zaduživanje je bilo ispod vladinih prognoza, zbog čega pojedini analitičari sada očekuju brže poboljšanje javnih finansija.

Ukupan neto javni dug kao udeo u BDP-u je na najvišem od 1962. godine i iznosi 98,5 posto, što je ekvivalentno iznosu od 2,17 biliona funti naspram iznosa od oko 1,8 biliona funti pre pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.