U trendu

Britanija ublažava poresko opterećenje za nele delatnosti

LONDON – Britanski ministar finansija Riši Sunak predstavio je izmene poreza za poslovni prostor preduzeća, kojima se predviđa smanjenje poreske stope za maloprodajni i ugostiteljski sektor pogođen pandemijom, obustava planiranog godišnjeg povećanja stope i podsticanje ulaganja u zelenu tehnologiju.

Izlažući predlog budžeta za naredu godinu u parlamentu, Sunak je rekao da ne može da ukine ovaj porez, koji donosi 25 milijardi funti (34 milijarde dolara) godišnje, ali da će pokušati da ublaži teret za preduzeća, kao što su pabovi, prodavnice, restorani, teretane, bioskopi i rekreacijski centri, prenosi Rojters.

Ovaj porez se plaća za poslovni prostor na osnovu vrednosti imovine, što je sistem koji vlasnici preduzeća već dugo kritikuju, jer s aspekta troškova daje nepoštenu prednost onlajn trgovcima kao što je Amazon.

Sunak je rekao da će se po novom sistemu procena imovine revidirati svake tri godine, a ne svake pete, da će multiplikator ove stope biti zamrznut drugu godinu zaredom i da će biti dat jednogodišnji popust od 50 posto preduzećima u sektorima maloprodaje, ugostiteljstva i rekreacije.

Novu olakšicu će dobiti i kompanije koje ulažu u zelene tehnologije, na primer u solarne panele i toplotne pumpe.

„Pored olakšica zbog kovida, ovo je najveće smanjenje neke poreske stope za preduzeća u jednoj godini u poslednje tri decenije. Sveukupno, s današnjim predlogom budžeta je ova stopa smanjena za 7,0 milijardi funti“, rekao je Sunak u parlamentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar