U trendu

Britanska fabrička proizvodnja gubi dah

LONDON – Britanske fabrike su u julu posustale, a proizvođači su ispoljili najveći pesimizam u skoro dve godine, prema rezultatima jednog istraživanja objavljenim danas, ali ti podaci, kako navodi agencija Rojters, verovatno neće odvratiti Banku Engleske od namere da sutra poveća kamatne stope.

Slaba domaća tražnja se ističe u izveštaju o Indeksu menadžera nabavke (PMI) u britanskom proizvodnom sektoru, koji su uradile kompanije IHS Markit/ CIPS, kao još jedan od znakova znatnog usporavanja britanske privrede, koja se i dalje suočava s neizvesnostima o tome pod kakvim će uslovima izaći iz EU za manje od osam meseci.

Indeks PMI je u julu pao na drugi najniži nivo od kraja 2016. godine, na 54 poena sa 54,3 poena iz juna, što je slabije od prognoze ekonomista koji su u anketi Rojtersa predviđali da će iznositi 54,2 boda.

Rob Dobson, direktor IHS Markita, rekao je da proizvodni sektor, koji čini 10 odsto britanske ekonomije, nije pružio značajnu podršku ekonomskom rastu u dosadašnjem toku godine.

„Finansijska tržišta će, kako se čini, definitivno imati još jedno povećanje kamatnih stopa u avgustu“, naveo je on, aludirajući na iščekivanu sutrašnju odluku Banke Engleske.

„Ipak, ako se kombinacija slabijeg rasta i ublažavanja pritiska na troškove kod proizvođača odrazi na znatno veći sektor usluga, odluka Banke Engleske će biti daleko od jednoglasne i oni će možda naći još neki razlog za odugovlačenje“, dodao je Dobson.

Indeks menadžera nabavke za britansku industriju usluga trebalo bi da bude objavljen u petak, ali će kreatorima monetarne politike verovatno podatak biti prosleđen pre sednice centralne banke na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamati.

U Britaniji se uveliko očekuje da će Banka Engleske sutra podići ključnu kamatnu stopu iznad nivoa iz perioda posle finansijske krize, iako domaća ekonomija raste vrlo sporo.

Funta i cene državnih obveznica nisu zabeležili neke veće promene nakon objave PMI istraživanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.