Britanska Mineco Grupa planira otvaranje još jednog rudnika

BEOGRAD – Britanska kompanija Mineco Grup planira da ove godine počne izgradnju novog rudnika u Srbiji u opštini Bosilegrad, najavili su danas predstavnici te kompanije koja u Srbiji ima dva rudnika – Rudnik kod Gornjeg Milanovca i Veliki Majdan kod Ljubovije.

Kako je novinarima rekao direktor Mineco Limited Bojan Popović, u rudniku Bosil-Metal u opstini Bosilegrad je pre godinu i po dana pokrenut pilot projekat za flotacijsku preradu rude, a plan je da iduće godine počne komercijalna proizvodnja.

„Tokom ove godine predstoji izrada Glavnog rudarskog projekta Bosil-Metala i Studije uticaja na životnu sredinu, a zatim i dobijanje neophodnih saglasnosti nadležnih ministarstava Srbije za izgradnju komercijalnog postrojenja“, kaže Popović.

Naveo je da je ta kompanija zadovoljna poslovnim rezultatima ostvarenim u 2019. godini i naveo da su njihovi rudnici u ovom regionu imali siguran plasman proizvoda, u njima je održan nivo planiranih investicija iako, je kaže, stanje na tržištu metala postalo još kompleksnije usled poremećaja u trgovinskim odnosima SAD i Kine.

Kako je rekao, posle 2017. godine kada je zabeležen rekordni nivo cena, u drugoj polovini 2018. je došlo do smanjenja cena na međunarodnom tržištu obojenih metala, a taj trend se nastavio i u 2019. godini.

Bez obzira na to, dodaje, rudnici u okviru Mineco Grupe ispunili su planove proizvodnje i nastavljena su istraživanja.

Direktor operacija u toj britanskoj kompaniji Dominik Roberts rekao je da je usporavanje kineske ekonomije dovelo do slabljenja tržišta sirovina i da su rudarske firme posle 100 godina korišćenja starih tehnologija bile prinuđene da počnu da kontrolišu svoje troškove i da u svoje zastarele procese proizvodnje uvode tehnologije koje su bile u širokoj primeni u drugim industrijama.

Roberts kaže da brzi napredak do 2020. godine i svaki preostali otpor inovacijama prestaju zbog sve veće nestašice prirodnih resursa, a veći deo takozvanog „nalazišta svetske klase“ je potrošen za podsticanje industrijskog procvata u drugoj polovini 20. veka.

Naveo je da se u svim rudnici te kompanije sprovode obimni istraživački programi, da je Rudnik na planini Rudnik tokom poslednje dve godine svoje rezreve povećao za više od dva miliona tona rude, a da je krajem 2019. pronađeno novo rudno telo u Velikom Majdanu.

Rekao je da njihovi rudnici postaju sve bezbedniji, brži i samim tim efikasniji, a da Mineco Grupa planira program radova za dalje poboljšanje stepena iskorišćenosti metala u postrojenjima za preradu.

Roberts je rekao da su u poslednjih pet godina završena digitalizacija svih njihovih rudnika, a da je novi rudnik Olovo u BiH prvi u regionu koji ima punu WiFi pokrivenost ispod i iznad zemlje.

U Evropi Mineco Grupa zapošljava oko 2.000 ljudi, od kojih je 1.600 u regionu Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.