Britanske kompanije zainteresovane za veće prisustvo u rudarstvu Srbije

Ambasador Velike Britanije Denis Kif danas je u razgovoru sa ministrom rudarstva i energetike Srbije Aleksandrom Antićem izjavio da su britanske kompanije zainteresovane za veće prisustvo u rudarstvu Srbije.

On je podsetio da sada dve kompanije iz Velike Britanije, Mineko i Metalfer, postižu pozitivne rezultate u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kif je naglasio da rudarstvo vidi kao veliku mogućnost za intenziviranje saradnje sa Srbijom, i dodao da će se u oktobru održati konferencija o rudarstvu u Beogradu, na kojoj će Velika Britanija učestvovati.

U Srbiji se uz podršku Fonda za dobru upravu Velike Britanije realizuju dva projekta – prvi preko EBRD-a o jačanju korporativnog upravljanja u Elektroprivredi Srbije, i drugi, preko Svetske banke, kao podrška restrukturiranju rudnika Resavica, podsetilo je Ministarstvo.

Očekuje se i odobrenje finansiranja projekta podrške modernizaciji energetskog sektora u Srbiji, kroz ekspertsku pomoć EPS-u.

Velika Britanija je, kako je saopšteno, zainteresovana za intenziviranje saradnje u oblasti energetike, pre svega kroz projekte podrške proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, i upotrebe novih tehnologija za smanjenje emisije uglja.

Antić je ukazao da je potrebno unaprediti ekonomske odnose Srbije i Velike Britanije, kao i da očekuje veće prisustvo britanskih firmi u Srbiji.

„U oblasti rudarstva u Srbiji prisutne su velike multinacionalne kompanije iz Australije, Kanade, Velike Britanije, Amerike, što je još jedna potvrda da je Srbija mesto gde vredi ulagati“, kazao je Antić.  

Antić je rekao da će Ministarstvo rudarstva i energetike dati podršku kompanijama iz Velike Britanije koje žele da realizuju projekte u saradnji sa domaćim preduzećima, kako u oblasti geoloških istraživanja, tako i u oblasti energetike, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike