U trendu

Britanski i japanski mobilni operateri zaustavili početak prodaje 5G Huavej aparata

Britanski i japanski mobilni operateri saopštili su danas da privremeno zaustavljaju planirani početak prodaje novih Huavej uredjaja, uključujući neke koji mogu da se koriste u novoj generacji mobilnih mreža 5G zbog neizvesnosti oko njihovog rada zbog američkih restrikcija. 

Ovakve mere najavili su britanski operateri EE i Vodafon i japanski KDDI i Y! Mobile.

Američka vlada prošle nedelje je ograničila tehnološku prodaju kineskim snabdevačima opreme za telekomunikacije zbog navodnih rizika za nacionalnu bezbednost. Primena odluke odložena je na 90 dana da bi telekom kompanije imale dovoljno vremena da nadju druge snabdevače. Zabrana prodaje deo je šireg trgovinskog rata izmedju Vašingtona i Pekinga.

Britanski Vodafon saopštio je danas da pauzira narudžbe za telefon Mate20X, prvi Huavejov telefon za 5G mrežu, „kao privremenu meru dok vlada neizvesnost oko novih Huavej 5G uredjaja“.

Generalni direktor operatera EE Mark Alera rekao je da prodaja neće biti nastavljena dok ne dobije informacije i uveravanja o dugoročnom osiguranju da će klijenti imati podršku dok god traje uredjaj. Ta kompanija je takodje planirala da prodaje uredjaj Mate20X, i posle Huavejev telefon MateX na preklapanje.

EE je saopštio da radi sa Huavejom i Guglom da osigura da može da se sprovedi odgovarajući nivo testiranja i uveravanja o kvalitetu.

Kompanija Y!Mobile, u vlasništvu japanske tehnološke firme e Softbank saopštila je da je odložena prodaja Huavejovog P30 lite, koja je bila zakazana za 24. maj a napravljene narudžbe su otkazane. 

Portparol Softbanka rekao je da kompanija želi da se njeni klijenti osećaju sigurno kada koriste njihove proizvode. 

Kompanija KDDI je na neodredjeno vreme odložila prodaju koja je bila planirana za kraj maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.