U trendu

Britanski miinistar finansija za ograničenje plata u javnom sektoru

LONDON – Britanski ministar finansija Džeremi Hant izjavio je danas da je protiv povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru, koje bi moglo da umanji tempo kojim vlada planira da obori dvocifrenu inflaciju.

Britanija se bori s talasom štrajkova kako u javnom sektoru tako i u sektoru privatnih železničkih operatera, koji se u velikoj meri oslanja na državne subvencije, ali i s protestima u drugim industrijama, uključujući poštanske i telekomunikacione radnike.

Plate skoro svih radnika u Britaniji kaskaju za inflacijom koja je u oktobru dostigla 41-godišnji maksimum od 11,1 posto, a zaostajanje je naročito veliko u javnom sektoru gde su plate porasle u trećem kvartalu u proseku za 2,4 odsto na godišnjem nivou.

Hant je naveo da je vladina Kancelarija za budžetsku odgovornost procenila da će inflacija pasti na 3,7 odsto do početka 2024, prenosi Rojters.

„Znamo da je stvar koja ih (radnike u javnom sektoru) najviše ljuti erozija njihovih plata zbog inflacije. Moramo da budemo vrlo pažljivi, da ne pristanemo na zahteve čiji će efekti biti suprotan ciljevima i da se tako zarobimo s visokom inflacijom“, rekao je on na događaju u organizaciji Fajnenšel tajmsa.

Hant je odbio da direktno komentariše izveštaje da je intervenisao kako bi blokirao industrijske predloge za izdašniju ponudu plata radnicima koji štrajkuju, za šta je u stvari nadležno Ministarstva saobraćaja.

On je tim povodom rekao da su pojedinačna ministarstva u Dauning stritu složna u pogledu potrošnje i da imaju isti pristup tom pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.