U trendu

Britanski privrednici: Političari igraju „Riziko“ s Bregzitom

LONDON – Britanski političari igraju „Riziko“ s Bregzitom uz visok ulog, što bi moglo da dovede do eventualnog ishoda da sporazuma i ne bude, izjavila je danas šefica glavne britanske poslovne lobi grupacije CBI, Kerolin Fearbern.

„Dok druge zemlje rade na kovanju konurentne budućnosti, naša žila kucavica ovde, Vestminster, izgleda da živi u svom malom svetu“, rekla generalna direktorka CBi Fearbern, prenosi Rojters.

„Izgleda da se igra ‘Riziko’ sa visokim ulogom, gde bi eventualni ishod mogao biti -nema sporazuma. Mi sigurno, sigurno, možemo bolje od toga“, navela je ona.

Fearbern je to izjavila na godišnjoj konferenciji CBI, na kojoj će govoriti i premijerka Tereza Mej u pokušaju da ubedi preduzeća da podrže nacrt sporazuma o Bregzitu koji je postigla sa Briselom, navodi britanska agencija.

Predsednik CBI-ja DŽon Alan rekao je da sporazum nije savršen, ali da predstavlja korak napred jer su politička kriza – i rizik da bi Britanija mogla da napustiti blok bez ikakvog zvaničnog sporazuma – već naneli štetu ulaganjima u privredu.

„Kompanije u ovoj sali će prve reći da nacrt nije savršen, ali on otvara put ka dugoročnom trgovinskom aranžmanu, otključava vrata tranzicionom periodu – koji je u najmanju ruku potreban kompanijama da se pripreme za Bregzit“, naglasio je on.

„Važnije od svega drugog je to što se s njim izbegava košmarni scenario izlaska bez dogovora, koji bi za našu ekonomiju bio kao udar kugle za rušenje zgrada“, ocenio je Alan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar