U trendu

Brnabić: Duvaska industrija preko poreza puni 11 odsto republičkog budžeta

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Vranju da je duvanska industrija medju najuspešnijim privrednim granama u Srbiji i da čak 11 odsto od ukupnih poreskih prihoda u republički budžet uplaćuju kompanije Britiš Ameriken Tobako (BAT), koja je privatizovala Duvansku industriju Vranje i „Filip Moris“, koji je privatizovao Duvansku industriju Niš.

Brnabić je na obeležavanju 15 godina od poslovanja BAT-a u Vranju rekla da duvanska industrija ostvaruje i značajan spoljnotrgovinski suficit i da je u poslednjih sedam godina šest puta povećan izvoz cigareta iz Srbije.

„Koliko je duvanska industrija važna za ekonomiju Srbije pokazuje i to što su obe velike fabrike na jugu centralne Srbije tamo gde su radna mesta i investicije najvažnije i najpotrebnije“, rekla je Brnabić i dodala da je BAT za 15 godina poslovanja u Srbiji preko investicija uložio 270 miliona evra.

Brnabić je navela i da je BAT jedna od kompanija koje su prepoznate kao društveno odgovorne kao i da će Vlada Srbije pomoći razvoj njenog poslovanja i preko uspostavljanja pravnih okvira za povoljno poslovanje u Srbiji.

Generalni direktor BAT-a za Srbiju Sotiris Kostovuros je rekao da je ta kompanija prvi i jedan najvećih britanskih invetitora u Srbiji, kao i da je u proteklih 15 godina uspostavljen zadovoljavajući dijalog sa državom.

„Svi koji radimo u BAT-u smo ponosni na dostignuća i mogu da kažem da smo doprineli i razvoju ekonomije u Srbiji. BAT je jedna od prvih stranih investicija u Srbiji i od tada (2003.godine) smo posvećeni razvoju ekonomije i biznis klime“, rekao je Kostovuros navodeći da je u proteklih 15 godina BAT u državni budžet uplatio više od dve milijarde evra.

Kostovuros je kazao i da se u vranjskoj fabrici BAT proizvodi jedan od najprodavanijih brendova cigareta u Srbiji, kao i da ta kompanija ima više od 500 zaposlenih.

Direktor fabrike BAT u Vranju Ričard Brendemberg je rekao da je za 15 godina produktivnost u vranjskoj fabrici povećana četiri puta kao i da u proteklih pet godina nije bilo bilo kakvih nesreća na radu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar