U trendu

Brnabić i Ljajić o značaju turizma za razvoj Kuršumlije

KURŠUMLIJA – Premijerka Ana Brnabić i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obišli su danas fabriku „Simpo Šik“ u Kuršumliji i Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Žubor“ u Kuršumlijskoj banji.

Brnabić je poručila da je turizam jedan od sektora koji najbrže raste u Srbiji, posebno banjski turizam, u kojem se beleži u prvih šest meseci ove godine 253.000 poseta, a najviše je ljudi iz Srbije, mada ih je sve više iz inostranstva.

Premijerka je istakla da Kuršumlija sa tri banje, uz Đavolju varoš i Radan planinu, ima ogroman potencijal za turizam.

„Ono što će nam svima pomoći je bolja infrastruktura i infrastrukturno povezivanje. Najveći projekat i vest je da ćemo 2019. godine krenuti konačno izgradnju takozvanog autoputa mira Niš – Priština – Tirana – Drač, a sledeće godine ćemo ići u prvu fazu Niš – Pločnik“, rekla je Brnabić.

Navela je da kada se završi prva faza biće mnogo lakše autoputem doći i do Prokuplja i Kuršumlije, a da će tada biti lakše dovoditi i investitore, kao što će biti lakše i malim i srednjim preduzećima da se šire i povezuju sa celom Srbijom i da izvoze.

Dodala je da je ključna stvar kod internih migracija infrastrukturno povezivanje, a da je strašno danas razmišljati koliko je daleko Kuršumlija da se stigne do nje, te da je upravo iz tog razloga toliko važan projekat „autoputa mira“.

„Neverovatno mi je da u Skupštini svaki put moram da branim taj projekat, kao da opozicija nikada nije bila u Toplici i videla koliko je taj autoput važan za Prokuplje, Kuršumliju, za celu Toplicu“, kazala je Brnabić.

Napomenula je da su dva najveća zadatka Vlade Srbije u vezi sa Kuršumlijom upravo deo autoputa Niš – Pločnik i izmena zakona o javnoj svojini, kako bi se izvršila privatizacija Kuršumlijske banje.

Govoreći o fabrici “Simpo Šik”, Brnabić je kazala da je to jedna od stvari koja se mora rešiti, odnosno da se mora obezbediti da ta fabrika posluje održivo, da nastave proizvodnju i da se nađe strateški partner, koji će uložiti u obnovu opreme, kako bi bili konkurentni sa svim kompanijama koje posluju u Srbiji i inostranim kompanijama.

Ministar Ljajić je istakao da je Kuršumlija na svojoj teritoriji ima tri banje, od toga dve koje rade odlično i koje su među osam banja po broju posetilaca i noćenja koja se ostvare – Prolom i Lukovska banja.

“Što se Kuršumlijske banje tiče jedan javni poziv za prodaju je propao zbog visoke cene od 2 miliona i 400.000 evra. Očigledno je da je ta cena bila destimulativna za one koji su bili zainteresovani da kupe ovu banju”, kazao je Ljajić, te dodao da bi trebalo menjati zakon ako se želi da se za prodaju banje ide s manjom cenom.

Naveo je da se paralelno radi na izmeni tog zakona i da Direkcija za imovinu radi procenu vrednosti za sve banje u Srbiji.

„Nadamo se da će taj posao biti završen do kraja godine, da bi od početka sledeće mogli da uputimo nove javne pozive za banje u Srbiji, da se konačno taj proces dovede do kraja, jer banjski turizam je ogroman turistički i ekonomski resurs Srbije“, naveo je ministar.

Naveo je i da je u prvih šest meseci zabeleženo 20 odsto više dolazaka u srpske banje, što pokazuje značaj banjskog turizma za ekonomiju Srbije.

Predsednik Opštine Kuršumlija Rodljub Vidić naveo je da je da su danas razgovarali o oživljavanju Kuršumlijske banje, koja već 12 godina ne radi i koju nisu uspeli da prodaju pre par meseci, zbog previsoke cene, zatim o hidroakumulaciji Selova, investiciji koja traje već 30 godina, kao i o autoputu koji treba da se gradi Niš – Priština.

“Razgovarali smo i o infrastrukturnim problemima, jer je Kuršumlija po površini od 950 kvadratnih kilometara, jedna od najvećih opština u Srbiji i nikada nije bilo dovoljno sredstava da se ti putevi održavaju. Imamo oko 800 kilometara makadamskih i nekategorisanih puteva. Bile su i strašne nepogode kod nas, ušli smo u program Vlade za pomoć”, kazao je Vidić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.