U trendu

Brnabić: Još bez odgovora EK u vezi sa hrvatskim taksama za hranu iz Srbije

Iz Evropske komisije (EK) još nije stigao odgovor na pismo kojim je srpski ministar trgovine Rasim Ljajić zatražio reagovanje povodom odluke Hrvatske da poveća cenu takse na uvoz voća i povrća i za Srbiju, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

„Iz Evropske komisije još nismo dobili ništa zvanično“, rekla je Brnabićeva novinarima posle sednice ministarskog Saveta za inovaciono preduzetništvo i inovacione tehnologije i izrazila očekivanje da će taj problem sama Hrvatska rešiti tokom sledeće sedmice.

Hrvatska je nedavno usvojila mere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prodje fitosanitarni nadzor na granici, i uz to 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU. Tako se taksa umesto dosadašnjih 90 kuna (12 evra) sada naplaćuje 2.000 (270 evra).

Hrvatske vlasti su odluku obrazložile namerom da zaštite domaće poljoprivrednike od prekomernog uvoza.

Premijerka Brnabić je kazala da ukoliko vlast u Hrvatskoj ne bude reagovala, očekuje intervenciju Evropske komisije.

„Očekujem i nadam se da će se to što pre rešiti, bez potrebe da se EK meša, ali ako se to ne dogodi sledeće sedmice, sigurna sam da će se umešati EK“, rekla je Brnabićeva.

Ona je potvrdila da će u ponedeljak u Sarajevu biti održan sastanak država regiona koje su pogodjene merama Hrvatske.

Brnabićeva je rekla da će sa tog sastanka biti poslat predlog nadležnima u Hrvatskoj kako da reše problem, odnosno kako da bude izmenjen pravilnik kojim je Hrvatska uvela takse na uvoz proizvoda iz trećih zemalja.

Ona je kazala da je hrvatski ministar poljoprivrede razgovarao telefonom sa srpskim ministrom Branislavom Nedimovićem.

„Dobili smo uveravanja da nije bila namera da se zabrani uvoz iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju. Desilo se, medjutim, suprotno“, rekla je Ana Brnabić.

Prema njeim rečima, problem je što je Hrvatska izmenom pravilnika propisala da naknada, odnosno taksa na uvoz iznosi 270 evra po biljnoj vrsti, a ne po kamionu u kome ima nekoliko biljnih vrsta, dok je prosek u EU izmedju 22 i 23 evra.

Brnabićeva je dodala i da je žalbu EK na postupak Hrvatske danas uputio i Forum regionalnih privrednih komora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar