U trendu

Brnabić s predstavnicima „Rio Tinto“ o projektu „Jadar“

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsatvnici kompanije „Rio Tinto“ složili su se da je projekat „Jadar“ izuzetno važan i za tu kompaniju i za našu zemlju, jer se očekuje da će nalazište u okolini Loznice omogućiti iskorišćenje jadarita u proizvodnji litijuma i borata.

Brnabićeva je danas razgovaral sa izvršnim direktorom proizvodne grupe za energiju i minerale Boldom Batarom i izvršnim direktorom kompanije „Rio Tinto“ za razvoj i inovacije Stivenom Mekintošom, a na sastanku je rečeno da će taj projekat značjno moći da utiče na razvoj Loznice i čitavog regiona zbog čega je Vlada i napravila međuresornu radnu grupu koja radi sa investitorom na svim aspektima razvoja ovog projekta.

Time bi se, kako se navodi u saopštenju iz kabineta premijerke, moglo obezbedili da lokalna ekonomija ima maksimalnu korist od ove važne investicije i da ga ima u svakoj fazi implementacije ovog projekta. Posebno je važno to što su na projektu pored svetskih angažovani i domaći stručnjaci, naglasila je Brnabić, a predstavnici „Rio Tinto“ su istakli da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade Srbije i lokalne samouprave.

Vlada Srbije i kompanija „Rio Tinto“ potpisale su u julu 2017. godine Memorandum o razumevanju, nakon čega je formirana zajednička Radna grupa koja se bavi implementacijom projekta „Jadar“.

Brnabićeva se sastala s predstavnicima ove kompanije i tokom posete Londonu, u aprilu ove godine, kada je razgovarala o dinamici realizacije projekta „Jadar“.

Kompanija „Rio Tinto“do sada je uložila više od 100 miliona dolara u projekat „Jadar“ a planirano je da proizvodnja počne 2023/2024. godine.

„Rio Tinto“ posluje u Srbiji od 2001. godine pod lokalno registrovanom podružnicom Rio Sava Exploration d.o.o. koja radi na razvoju projekta „Jadar“.

Kompanija je osnovala i odvojeno pravno lice za sprovođenje geoloških istraživanja u Srbiji i regionu, Rio Tinto Explorations Dunav doo.

Litijum ima široku mogućnost primene u izradi raznih proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike