U trendu

Brnabić u Sofiji za unapredjenje saradnje u regionu: Srbija podržava prijatelje i komšije

Srpska premijerka Ana Brnabić založila se danas u Sofiji za unapredjenje saradnje u regionu rekavši da je trgovinska razmena izmedju Srbije i BiH veća nego trgovinska razmena s Rusijom, Kinom i SAD zajedno, kao i da Srbija veruje da Albanija i Makedonija zaslužuju otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU.

„Regionu trebaju mir i stabilnost, a gradjanima prosperitet. Otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom je nešto što je ispravno učiniti. Oni to zaslužuju. Mi imamo naše poteškoće na putu ka EU, ali podržavamo prijatelje i komšije“, izjavila je Ana Brnabić u obraćanju na „Bečkom ekonomskom forumu“ u Sofiji.

Govoreći o ekonomskoj saradnji u regionu, ona je istakla da je trgovinska razmena izmedju Srbije i BiH veća nego trgovinska razmena s Rusijom, Kinom i SAD zajedno.

„U ekonomiji sam duže nego u politici i mogu da uporedim ta dva sveta. Mislim da biznis mora da predvodi, a politika da prati. Biznis pronalazi načine da prevazidje barijere, a politika ih nameće“, rekla je premijerka Srbije.

Ana Brnabić je podsetila na nedavne probleme s Prištinom, ali je dodala da, kada je u pitanju poslovanje, srpske kompanije su uspešno učestvovale na Sajmu u Prištini, i srpska vlada ih je ohrabrila da učestvuju, ali i nedavno u Mostaru.

Predsednica Vlade Srbije je kazala da u zemlje u regionu uče jedna od druge, dodavši da je Srbija prva po pitanju izdavanja gradjevinskih dozvola, a da je iskoristila iskustvo Makedonije sa elektronskim dozvolama.

„Regionu Zapadnog Balkana potrebni su mir i stabilnost“, istakla je Ana Brnabić.

Premijerka Srbije drugog dana boravka u Sofiji učestvuje na „Bečkom ekonomskom forumu“ gde premijeri zemalja Zapadnog Balkana i predstavnici ekonomskih institucija razgovaraju o aktuelnim temama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.