U trendu

Brojni rizici kod ulaganja u kriptovalute i digitalne tokene

BEOGRAD – Komisija za hartije od vrednosti objavila je danas upozorenje o rizicima od prevare i drugim rizicima kojima mogu biti izloženi ulagači u kriptovalute i digitalne tokene.

Potencijalne investitore Komisija upozorava da „ni u Republici Srbiji ni na globalnom nivou još uvek nije uspostavljen sveobuhvatan sistem regulacije i kontrole kada je u pitanju izdavanje i trgovanje kripto-imovinskim pravima, te postoji pojačan rizik od ulaganja u ovu vrstu instrumenata“.

Oni savetuju potencijalnim investitorima da budu „oprezni prilikom ulaganja kapitala u kripto-imovinska prava“ i to zato što pored prevara mogu biti suočeni i nedostatkom relevantnih informacija, nemogućnošću izlaska iz ulaganja i ugrožavanjem tajnosti ličnih podataka.

Kada su prevare u pitanju Komisija naglašava modele „obećanja sigurnog dobitka“, odnosno “ ako prilika izgleda suviše dobro da bi bila istinita“. Upozorava se i na ponude društava koja su registrovana u of-šor zonama, za koje nije jasno gde su i da li su registrovana, koji im je kapital i ko njima upravlja.

Komisija upozorava da društva koja izdaju nude kripto-imovinska prava nemaju obaveze registracije što dovodi u pitanje kapacitete da ostvare projekte koje promovišu. Ako investitori posluju sa društvima koja nemaju dozvolu Komisije zaštita njihovih prava može biti otežana, ili onemogućena.

Komisija naglašava i rizik da preko trgovine kripto valutama i tokenima na internetu investitorima budu ukradene šifre i da tako ostanu bez svojih imovinskih prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.