U trendu

Broker: Dobit Valjaonice aluminijuma Impol Seval pala skoro 90 odsto

Dobit Valjaonice aluminijuma Impol Seval u prvih šest meseci 2023. pala je 89,8 odsto, na 252,8 miliona dinara, u odnosu na isti period prethodne godine, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

I pre objave finansijskih izveštaja iz kompanije su napominjali da se suočavaju sa otežanim plasmanom robe i da fabrika radi sa 70 odsto kapaciteta.

U periodu januar-jun ostvarena je ukupna proizvodnja 20.593 tone što je 31 odsto slabije u odnosu na prošlu godinu.

Finansijski posmatrano kompanija je ostvarila pad konsolidovanih prihoda od 48,1 odsto i oni iznose 8,6 milijardi dinara. Konsolidovani poslovni dobitak pao je 86,9 odsto, na 327 miliona dinara.

Zahvaljujući odličnim rezultatima poslovanja u protekle dve godine, kompanija je nastavila da relaksira svoju finansijsku strukturu. Neto dug na kraju juna spušten je za 70 odsto, na 383,5 miliona dinara.

Impol Seval je ove godine isplatio akcionarima rekordnu dividendu u visini od 821,3 miliona dinara odnosno 871,60 po akciji. Ovogodišnja isplata veća je za 40 odsto u odnosu na prošlogodišnju, u to vreme takođe rekordnu dividendu.

Akcije Impol Sevala na Beogradskoj berzi u proteklom periodu se kotiraju oko nivoa od 5.800 dinara, što predstavlja rast od oko 20 odsto od početka godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar