U trendu

Bugarska i S.Makedonija integrišu berze elektične energije

SOFIJA – Predstavnici operatora elektroenergetskih sistema i berzi električne energije Bugarske i Severne Makedonije potpisali su memorandim o razumevanju s ciljem integrisanja svojih dan-unapred tržišta elektične energije do 2022. godine.

Ispred bugarske strane memorandum su potpisali operater elektroenergetskog sistema (ESO) i Nezavisna bugarska energetska berza (IBEKS), a u ime makedonske operator prenosnog sistema električne energije (MEPSO) i nacionalni operator tržišta električne energije (MEMO), izveštava bugarska novinska agencija BTA.

Projekat se sprovodi u skladu sa evropskim target modelom i odobrenom zajedničkom mapom puta, a u saradnji sa evropskim organom za spajanje kratkoročnih tržišta električne energije na kojima se referentna cena utvrđuje dan unapred.

Nakon zastoja, ovaj projekat je ponovo pokrenut u septembru kada je vlada u Skoplju odlučila da imenuje MEMO za operatora tržišta električne energije u toj zemlji.

Integrisanje kratkoročnih segmenata berzi za trgovanje električnom strujom je od ključnog značaja za razvoj tržišta električne energije u svakoj tržišnoj zoni, navodi ESO u saopštenju.

U jugoistočnoj Evropi ima mnogo zemalja koje nisu članice Evropske unije, zbog čega je završetak tržišne integracije u regionu veliki izazov. Bugarska i Severna Makedonija smatraju da je uspešna integracija tržišta električne energije između dve zemlje od primarnog značaja za tržišno povezivanje celog regiona.

Ova inicijativa između dve zemlje datira iz marta 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.